Dec 1, 2008

він у мене One, або Битва за Aspire )

(с) Beyoglu Nights by nowaryesblack

Можно, конечно, оставить Линукс. Однако практика показывает, что тогда развиваются побочныe эффекты, в частности: появляются покрасневшие глаза, отрастает борода и заводится растянутый свитер..
(с) з відгуків на Linux під Acer Aspire One

..................................................

Пропадав я три дні не бозна де, і не зник, і не вкусило мене нічого (ну шлунок трохи "здав", але то таке, буває..). А пропадав я через купівлю та налаштування штуки (вона ж - гаджет, вона ж - фіча, вона ж - прикольний нетбук, вона ж - суперова річ, вона ж - "нащо-воно-тобі", вона ж - "новая цацка, тоже такой хочу", вона ж - "фігасобі", вона ж - "такой масечка" і безліч інших слів від різних людей=) )) - про що це я? - ага! - штуки під назвою Acer Aspire One 110B. Придбав я цей симпатичний нетбук, котрий може спокійно тягатись із ноутом початкового рівня ще в п'ятницю; сьогодні маємо надворі понеділок (до речі - усіх із зимою!) - тож саме час в деталях розповісти про враження і поділитись поміченими мінусами, плюсами та процесом КОРЕКТНОГО встановлення "віндовз" під даний гаджет (а не такого, як описано на сторінках купівлі форумів.. ррррр ).

Почнемо із комплектації. Мені дістався нетбук Acer Aspire One.. 110Bw темно-синього кольору із процесором Інтел Атом 1,6 ГГц, оперативкою (увага!) чомусь аж 1,5 Гб, накопичувачем SSD 8 Gb, до якого одразу була куплена картка ще 8 Gb від Apacer формату SD нового стандарту. Все купував ось у цьому магазині (не рекламую, але кажу "дякую" ). На ньому була встановлена тріальна Вінда ХР із другим сервіс-паком, але без драйверів на звук, камеру, відео (на момент купівлі "вінда" показувала, що жити їй без активації ще 24 дні. Судячи з деяких подій, що відбулися згодом, "вінда" була з ліцензії, бо надто вже швидко "здохла"; але про це я ще розповім далі).

Перші враження від Acer Aspire One

1) екран у нього НАБАГАТО кращий, ніж у ЕЕЕ РС, які стояли поряд у тому ж магазині. Знаю, що матюкати "глянець" заради "матового" монітору - це трендова фішка, але екрани увімкнених ЕЕЕ РС від 701 до 901 виглядали дуже вже нещасними у порівнянні із "глянцевим" Асером.

2) корпус у нього гарний, але без оксамитової серветки його краще не юзати: відбитки пальців та масні плями від найменшого дотику за день перетворюють кришку нетбука із блискучої на матово-бляклу. Але це виправляється протираннями ))

3) як вони натулили в нього достатній комплект портів - це для мене загадка ) і в нього 2 кардрідери і 3 юсб-порти!! ))

4) в нього нормальна клавіатура, на якій навіть великі обсяги тексту набирати можна, при цьому руки відпочивають довкола тачпаду.

Після перших внутрішніх радісних вигуків та захоплення, я сплатив за покупку, і в обмін на швидко знецінювані гривні (до речі, ціни вже додали в середньому по 200 грн. на цей нетбук, а може й більше - саме за таку конфігурацію) отримав коробку-чемоданчик, в яку окрім вибраного мною нетбука, менеджер також вклав: зарядний пристрій, гарантійний талон, батарею, документацію, відновлювальний диск із Лінуксом (якоїсь "урізаної" версії), ну і різні там пакувальні обгортки.

Прийшов додому, розпакував, порадів ще раз, що менеджери вже знесли Лінукс, відкрив, поклацав трохи, вирішив ставити необхідне мені ПЗ (поясню - брав нетбук як такий собі "дорожній ноут" для офісу, оскільки в мене "мультизадачна" діяльність)) ). І тут почалися перші "мукі і радості".

Помічені трабли з Acer Aspire One під "віндою" без налаштування та як їх лікувати:

1) дуже повільний експлорер. Чи вони відключили файл підкачки, чи увімкнули всі віндові служби - не знаю. Але ноут відгукувався на кожну мою операцію із затримкою секунд в 10, а то і більше. Лікується це так - вантажите ось цю програму: http://www.softpedia.com/progDownload/SharpE-Download-28545.html, ставите її замість віндового експлорера, і буде вам щастя. Тільки ставте як "shell", а не як програму.

2) дуже часті зависання у "непорізаній" версії - служби жеруть процесор та оперативку просто поїдом. Лікується установкою порізаної версії.

3) НЕ СТАВТЕ НА НЬОГО ОФІС 2007!! Можливо, в когось цей процес буде більш вдалим; у моєму випадку все було так: установка з SD-card пішла нормально, але вона тривала майже півтори години, після чого десь на рівні 70% готовності зависла. Ноут провисів хвилин із 15, після чого вольовим рішенням я його "перевантажив", і отримав картинку завантаження "вінди" і все - "операційка" вмерла!

Повторні перевантаження, сейф-мод, відкати до вдалих конфігурацій нічого не дали. "Вінда" померла. Після "-надцятого" запуску було вирішено набратись мужності і поставити іншу ОС.

Встановлення ОС на Acer Aspire One 110:
1) перша думка - "ну його до біса ту мастдайку, ставлю лінукс". Далі - пошуки по форумах та сайтах, знаходимо ось це:

http://freedom.net.sumy.ua/index.php?newsid=12350

http://209.85.129.132/search?q=cache:FL_gQ6PWM-AJ:vg74.ru/forum/showthread.php%3Fp%3D7356440+Ubuntu-EEE+%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D1%81+Acer+Aspire+One&hl=uk&ct=clnk&cd=2&client=firefox-a

http://wiki.mandriva.com/ru/Mandriva_FAQ

Крім позитиву, бачу купу питань без відповідей, або відповідей на проблемні моменти, які місять потребу компілювати ядро, піднімати з під руту окремі компоненти. Коротше кажучи, мороки буде ще більше.

Оскільки дистрибутив Мандріви 2009 завантажений, але не в мене, а у співробітника, ставити вирішую Мандріву 20071, або Damn Small Linux, або Knoppix. Чи то в мене руки криві, чи то карма не так лягла; але з флешки усі дистрибутиви дали "No NTLDR" / "No bootloader" / "Not a bootable disk". Плюнув, варіант відпав (до речі, флешки обробляв для установки відповідними утилітами - не допомогло).

2) Наступна думка - "чорт із вільним ПЗ, ставлю Вікна". Взяв диск із Windows XP Home SP1, зробив бутову флешку, завантажив. Глюк - вимагає і флешки, і сідюка. Дав зовнішній сідюк - установка пішла. Потім, після перого перезавантаження в процесі установки почало викидати знову на початок. Повторилось тричі, плюнув, припинив.

Поліз в Інтернетрі шукати інфо, як поставити. Знайшов таке:

http://5an.kz/?n=229
зробив, скачав, почав ставити. На певному етапі матюкнулось що в мене немає драйвера віртуальної машини. Поставив і його, повторив - матюкнулось знову, впало в циклічну повторюваність спроб, потім скасувало установку. Не спрацював спосіб (може, не все написано, або руки криві - не знаю)) )

http://eee-pc.ru/wiki/%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82:usb_multiboot
скачав, почав робити, запустилось. Після другого перезавантаження - впало в цикл, пару разів перевантажив. Врешті-решт почало говорити або "No NTLDR", або "File //..... /biosinfo.inf not found. Код ошибки 18". І все. БІОС "шити" не став, щоб не втратити гарантію.

http://www.liveinternet.ru/community/rss_5an/post84378663
Все зробив, повторив. Але помилку та викид із установки отримав і при суворому дотриманні інструкцій.

не допомогли і форуми:
http://eee-pc.ru/forum/viewtopic.php?id=20&p=4
http://eee-pc.ru/forum/viewtopic.php?id=1588
http://eee-pc.ru/wiki/%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%BE:windows
(дарма що про ЕЕЕ РС - трабл описано ідентичний; а кінцевих дієвих порад так і не було віднайдено, хоча кількість людей, у яких проблеми один в один збігалися з моїм "Асером", просто величезна).

Так у мене проминула практично вся субота. Паніка, червоні очі, роздратування і взагалі зіпсований настрій. вже об одинадцятій годині вечора відкопав таке, що і дало мені змогу о пів-на-першу ночі все ж побачити омріяний екран привітання при вході у "Віндовз" замість чорного досівського "No bootloader":

Коректна інсталяція Windows XP на Acer Aspire One 110 (ЧИТАТИ УВАЖНО):

1) зайти сюди: http://ru-admin.net/soft/22574-usbreanimator-v1.0-multizagruzochnaja.html - і завантажити архів по одному із посилань, або одним файлом звідси: http://ibox.org.ua/108822/ (останнє посилання 100% працювало станом на 29 листопада 2008 р.; щоправда, качається менеджером закачок нормально, а чи підтримує докачку - не знаю, бо не ризикнув зупиняти).

2) перевірити архів на віруси, а потім розпакувати. Якщо буде матюкатись, що в архіві віруси - послати подалі, натиснути "ігнори" та "кенсели" і розпакувати все в одну теку.

3) прочитати вкладену в теку інструкцію, виконати чітко послідовність дій, зробити бутову флешку із ПЗ для встановлення.

4) вставити флешку в юсб вашого нетбука, увімкнути, під час завантаження тиснемо F12, обираємо завантаження з "HDD USB".

5) у графічному меню обираємо Acronis Disk Director, форматуємо SSD: видаляємо розділ, форматуємо у FAT32 / NTFS (за бажанням), вибираємо тип диску "Primary", "Active".

6) Виходимо. Завантажуємось із флешки знову аналогічно п.4. Тиснемо "Windows XP Gamer SP3...", починається установка. В процесі беремо "Оставить текущую файловую систему без изменений".

7) після першого перезавантаження заходимо аналогічно п.4, заходимо через пункт "Установка С Windows(!)". Завершуємо установку. Вся установка триватиме близько двох годин (все-таки SSD-накопичувач повільніший за звичайний жорсткий диск).

8) якщо ви бачите екран входу в систему - вам пощастило нарешті )) флешка більше не знадобиться для завантаження - все прописалось саме, можна користуватись!

Поради користувачам Windows XP на Acer Aspire One під SSD:

1) не критично, насправді, чи у вас "фат32" чи "нтфс" - без "тюнінгу" "віндовз" однаково гальмує на обох файлових системах
2) ставте заміщувач стандартної оболонки та декстопу - це зменшить витрату ресурсів пам'яті і накопичувач не буде настільки "гальмівним"
3) ставте одразу усі драйвера після встановлення ОС:
http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_one_110.html
Драйвера на звук погугліть окремо за запитом: "Audio Realtek 2.07 XP" (раджу сайт acerfans.ru)
4) користуйтесь portable-софтом - буде і швидше, і місткіше. Для нетбука - оптимальний варіант.
5) одразу купуйте картку пам'яті не менше 8 Гб, що ні в чому собі не відмовляти в дорозі: після установки кодеків, драйверів та всіх налаштувань у вас на основному накопичувачі буде лише 4 Гб вільного місця, яке взагалі краще лишити "чистим".

В фіналі замітки - фото головного "винуватця":









11 comments:

  1. похож на мой ток синий... у мну винда и все отлично пашет...

    ReplyDelete
  2. В мене був eeePC 701 - досить там непоганий екран) все у порівнянні, хоч у Acer і яскравіше (безсумнівно) але в темноті дуже комфортно було працювати з eee-шкою.

    Свій нетбук продав - награвся)
    Взяв собі інший гаджет)

    ReplyDelete
  3. ну нафіга..ну нафіга воно тобі?))) такий куципердик)

    ReplyDelete
  4. 2 Марина:
    у тебя не SSD-накопитель, потому и пашет )) хотя хз - винда была глючная. я переставил сегодня без надстроек и с нормальными опциями - вроде все тьху-тьху-тьху летает.. )

    2 Kpyto:
    так, цяцька гарна )) а ще на ній навіть працювати можна =)

    2 Якасука Такахулі:
    нормальний міні-ноут!! Олю, ти нічого не тямиш у гаджетах!! ))) і взагалі - от нафіга тобі коммунікатор, а?.. )) я ж тобі не докучаю таким питанням.. )

    ReplyDelete
  5. прикольная вещь. надо бы и у себя поискать

    ReplyDelete
  6. 2 -Silent Scream-:

    угу. стОит своих денег. удобная штука

    ReplyDelete
  7. Важные замечания после месяца эксплуатации:
    надо ставить фат32 как фс, и еще полезные штуки- это RocketDock, RocketLauncher. Все остальное шустро пашет даже на стандартном эксплорере

    ReplyDelete
  8. вітаю. ставлячи windows xp на aspire one, втрачаєш:

    = українську локалізацію
    = тривимірні ефекти стільниці =)

    та багато інших приємних дрібничок.

    втім, це все дрібниці: кожен вибирає те, що йому ближче. бачу, що й ти спробував ubuntu врешті-решт =)

    тим часом багатьом покупцям "молодшого" aspire one буде цікавий твій порадник зі встановлення windows. тільки от його варто було б трохи деталізувати і додати скріншоти. в такім вигляді можна було б опублікувать на ukrnetbook.info з обов'зковим посиланням на твій оригінальний допис.

    ReplyDelete
  9. 2 tivasyk :

    стосовно локалізації та інших нюансів - 100% маєш рацію.
    в мене, до речі, зараз непогано живуть на одному нетбуці вінда та убунта. маю пару питань щодо убунти на базі Asus F3Ja: не можу ніяк сконфігурувати звук (він іде і на порт виводу звуку, і на внутрішні колонки ноута), не можу ніяк змусити блютус та вайфай не врубатись при запуску системи.
    а на Acer Aspire One теж дві штуки цікавить: ніяк не зможу прописати коректно скрипт, щоб він вимикав вентилятор за певной температури (бо дуже вже дзижчання вентилятора набридає)№ а друге - який клієнт для аськи обрати, щоб він дійсно працював, а не лише намагався коннектитись.

    ну то нюанси, звичайно.

    загалом убунтою задоволений, 8.10 повністю виправдовує функціонал для щоденних потреб.

    стосовно пораднику подумаю, хоча скріншоти навряд чи десь здобуду найближчим часом: нема бажання знову морочитись із перевстановленням =)

    ReplyDelete
  10. > пару питань щодо убунти на базі Asus F3Ja

    це справа дуже прив'язана до конкретної моделі. я не мав діла з такими н/б, не порадник. google має помогти.

    > на Acer Aspire One теж дві штуки цікавить: ніяк не зможу прописати коректно скрипт, щоб він вимикав вентилятор за певной температури

    гхм, тут все має бути дуже просто. якщо дружиш з англійською, глянь, приміром, ось цю сторінку, там є потрібний фрагмент (текст "Aspire One by default commonly doesn't manage Fan speed correctly" і далі).

    втім, там же є згадка про те, що наразі є кращий спосіб вирішити проблемку вентилятора: модуль ядра... сам ще не пробував.

    який клієнт для аськи обрати, щоб він дійсно працював, а не лише намагався коннектитись.

    користуюсь kopete і горя не знаю, але це варіант для kde, а от щодо gnome'ів -- не експерт. pidgin?

    ReplyDelete
  11. дякую за підказки.

    стосовно піджіна - ні, не хоче, пише, що логін або пароль не правильний, мабуть, після оновлення протоколу аськи даний клієнт у базовій версії "відсікли"

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ