Jun 20, 2009

eAR OS - аналог MacOS за 5 годин, на PC і без танців із бубном (UA Ubuntu-users devoted)

людина - це такак неспокійна істота, їй увесь час хочеться кращого, і то - із мінімальними витратами зусиль, з високою ефективністю, і щоб усілякі прибамбаси та цяцьки були. а ще щоб вірусів не було, щоб вільне ПЗ, щоб не платити буржуям, і щоб як ні в кого. сподіваюсь, коли ви дочитаєте цю розгорнуту оповідку під назвою "як дядько Сашко із Убунти МакОсь робив", то у вас буде а) бажання собі поставити таку; б) детальна інструкція, як то все зробити; в) ще один доказ того, що Linux is for human beings (мої пізнання в частині Лінакса називаються "новачок самонавчений"; так що гадаю, у вастеж вийде :) )

Завдання:
Отримати на ноуті 100% функціональну ОС із звуком, відео, WiFi, webcam, ICQ, Skype, Internet, безкоштовну, 100% із вільним ПЗ і зовнішістю щоб була як дві краплини води Mac.


Вихідні матеріали:
1 дистрибутив Ubuntu-modified (ядро ймовірно hardy), 1 ноутбук ASUS F3Ja, 1 USB-modem ZTE AC8710 від PEOPLEnet із відповідно активованим під Віндою підключенням, вільних 4-5 годин часу і відсутність бажання "шаманити із бубном".


Детальна покрокова інструкція:

1. Спочатку нам потрібен мультимедійний дистрибутив Лінакса, який би не довелось довго і нудно "обробляти напилком" (одразу згадуємо народну приказку про "красниє глаза гєнтушніка" і решту легенд для масового споживача про важкий і складний в налаштуванні Лінакс). я людина без айтішної освіти і з мінімальним бажанням лопатити тонни мануалів та компілювати ядра. Результат 10 хвилин методичної "атаки на Гугл" дав свої плоди. Йдемо і закачуємо собі архівований (без вірусів та інших "сюрпризів") дистрибутив eAR OS, від датського розробника. Як раптом за вказаною вище адресою дистрибутив вже не роздають, тоді просто йдемо на їхній сайт, там тягнемо із котрогось з дзеркал.

2. Беремо флешку не менше 2 Гб і за допомогою Unebooting чи аналогічної програми підготовки завантажувальних носіїв записуємо наш ISO-образ на неї. Перезавантажуємо машину, перед новим запуском вставивши флешку в USB і входимо в систему з флешки.

3. За секунд 30-40 перед вами постане робочий стіл приблизно такого ось вигляду:



На ньому нам потрібен єдиний значок "Install". Клацаємо на ньому двічі і запускаємо установку. Варто заздалегідь запастись мінімум 4-5 Гб вільного дискового простору (я просто зніс розділ із Убунтою 8.10, яка підглючувала досить давно). Відповідаємо на всякі питання, обираємо мову (беріть англійську - однаково в базовій поставці немає повних мовних пакетів, ми їх потім встановимо) і тиснемо на всілякі "ОК" та "Next".

4. Хвилин так за 25 система скаже, що все поставила, запропонує перевантажитись, тиснемо Enter, витягаємо флешку і як індикатор добіжить до кінця рядка, знову Enter. Після входу в систему у вас є фактично встановлена і готова до роботи ОС, яка власне є модифікованим варіантом Ubuntu із кастомізованими мультимедійними можливостями. Вже "з коробки" піднявся звук та відео, WiFi, працюють більшість форматів перегляду фільмів. В стандартній поставці є Wine, Audacity, Audio CD extractor із FLAC та MP3, k3B - писалка CD- та DVD, Kaffeine для перегляду фільмів та використання DVB-S і DVB-T TV із підтримкою DVD (причому він не тормозить), VLC із опцією перегляду широкосмугового TV, Firefox 3.0, Thunderbird, Pidgin, F-Spot Photo Manager, GIMP та ще ряд програм. Причому то не рекламна мулька - це все дісно є і все дійсно працює ще до апгрейду через веб. В якості стільниці - GNOME. Використовується ядро Linux Real-Time 2.6.24 (2.6.19 - не знаю, яке з них закачалось з інету при апдейті :) )




5. Основна фішка дистрибутиву - це наявність спеціального інтерфейсу, потрапивши в який, ви юзаєте такий собі мультимедіа-центр із можливістю створення колекцій, прослуховування музики, перегляду потокового та автономного відео тощо. Все те виглядає досить красиво, але не забуваємо, що наша мета - "виглядати як МакОсь". Тому першу годину ми витратили на втсановлення та ознайомлення, а тепер час братись до справи.

6. Робимо апдейт системи через інтернет. Можна скористатись кабелем, а можна - модемом (в моєму випадку це був USB-модем ZTE АС8710 (мануал по підключенню - тут) і інет від "піплів"). Загалом система скачає апдейтів десь на 200-300 Мб, після встановлення вони займуть приблизно стільки ж місця.

7. Після апдейту перезавантажуємо ноутбук. Входимо в систему. Внизу у нас - докбар SimDock, який треба прибрати. З нього нам знадобиться тільки значок у вигляді літери "R" на синьому тлі - збережість шлях, який він задає і створіть кнопку на верхній панелі, якій в полі "Команда" припишіть цей шлях (це щоб можна було запускати медіа-центр, коли хочеться погортати фотки чи подивитись кіно).

8. Ставимо мовну локалізацію (виберіть Synaptics Manager'ом усі пакунки із потрібною вам мовою (в моєму випадку - це українська).

9. Створюємо в каталозі Home теку Mac_files. У цю теку треба скачати такі файли:

Modified Mac4Lin theme
Mac4Lin icon set
Mac4Lin wallpaper
Avant Windows Manager elegant glass theme

10. Йдемо в System->Preferences->Appearance
Обираємо Install і додамємо Mac4Lin GTK theme (/home/username/Mac_files/Mac4Lin_v0.4/GTK Metacity Theme/Mac4Lin_GTK_v0.4.tar.gz).
Знову обираємо Install і тепер уже беремо Mac4Lin icon theme. (/home/username/Mac_files/Mac4Lin_Icons_Part2_v0.4.tar.gz /home/username/Mac_files/Mac4Lin_Icons_modified.tar.gz). По закінченню встановлення тиснемо на “Apply new themes“.
І знову - Install та обираємо Mac4Lin mouse cursor theme. (/home/username/Mac_files/Mac4Lin_v0.4/GTK Cursor Theme/Mac4Lin_Cursors_v0.4.tar.gz). І знову “Apply new themes”.
Жмемо на ‘customize’ і вибираємо Mac4Lin_GTK_v0.4. У вкладці “Window border” вибираємо Mac4Lin_GTK_v0.4. Тиснемо Close.
У вкладці Background тиснемо на Add і обираємо обоїну у /home/username/Mac_files/Wallpapers/Leopard.jpg. І знову - Close.

11. В МакОС є така фіча як док внизу. Для цього нам треба встановити Avant Window Navigator. Послідовність дій така:

Запускаємо Applications->Accessories->Terminal і в консолі пишемо:

gksu gedit /etc/apt/sources.list


у файлі, який відкрився перед нашими ясними, хоч і стомленими очима, пишемо в самому низу:

deb http://ppa.launchpad.net/awn-testing/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/awn-testing/ubuntu hardy main


Все, сейвимо, і закриваємо. В консолі продовжуємо писати:

sudo apt-get update
sudo apt-get install avant-window-navigator-trunk awn-manager-trunk awn-extras-applets-trunk


На цій стадії може дати помилку. Тоді треба через Менеджер пакетів Сінаптікс качнути Авант та усі залежні від нього пакунки. Щоб докстек запрацював, треба щоб візуальні ефекти були увімкнені на стан "Normal".

У відкритому AWN клацайте на іконку Applet у властивостях (вона зліва). А зправа буде напис stack Applet. От його треба обрати і натиснути Activate. В док додасться така Тека із вкладеними в неї, як знаменита Mac Leopard stack.

12. Встановлюємо шрифти від OSX

в консолі пишемо:

sudo apt-get install msttcorefonts

cd /usr/share/fonts
sudo tar xvzf /home/username/Mac_files/Mac4Lin_v0.4/Fonts/OSX_Fonts.tar.gz

cd/
sudo tar xvjpf /home/username/Mac_files/Mac4Lin_v0.4/Fonts/fontconfig.tbz -C /etc/fonts


Потім йдемо в System->Preferences->Appearance і на вкладці Fonts обираємо шрифти так, як на скріншоті, і сейвимось.



На цьому я кастомізацію продовжувати не став - мені і так подобається, без зміни положення кнопок вгорі вікна:

Джерело: EVERYBODY LIES (c)


А хто хоче, щоб його Лінакс був "ну зовсім як Мак" - тому я раджу ось цей повноцінний англомовний мануал із ПОВНОЇ кастомізації Turn Your Ubuntu to Mac OSX Leopard (аж до grub, logon screen, service buttons & etc.)


2 comments:

  1. одверто і суб'єктивно: який жах (це я про останній етап: спроба зробити яблучний пиріг з пінгвіна). кіч. десь близько до моди прикручувати покрадені значки мерседеса на жигулі =)

    ReplyDelete
  2. "який жах" був до кастомізації, коли док-панелька із значками а-ля макос насправді була пласкою із дуже претензійною і нфіфіга не зрозумілою графікою.
    і ще - жах це робити макось-дизайн для вінди
    а для лінукса можна :) однаково ядро юніксове

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ