Jul 11, 2009

Twitter FAQ: все для новачків за 3 хвилини

Twitter стає дедалі популярнішим на вітчизняних просторах; але часто виникає потреба пояснити простими словами те, що являє собою цей сервіс. Коли ти кажеш людині, яка обізнана із Інтернетом лише на рівні серфінгу по сайтам, аськи та скайпу словосполучення "сервіс мікроблогів", ця людина дивиться на тебе, як на марсіанина. Саме тому я вирішив скласти коротку інструкцію для новаків, які так само хочуть спробувати, як то воно - бути мікроблоггером :)

Що таке Twitter і де він є?
Це безкоштовний сервіс-сайт, який дає змогу створювати текстові нотатки довжиною до 140 знаків, враховуючи пробіли. Назва походить від слова, яке англійською означає "цвірінькати", "щебетати" (оскільки нотатки дуже короткі, як щебетання птаха). Інтерфейс сайту доступний англійською та японською мовами, але писати можна будь-якою. Фактично сайт має вигляд постійно оновлюваної стрічки таких коротких нотаток від різних людей та стовпця навігації із можливостями пошуку, створення нових повідомлень, прямих текстових повідомлень тому, кому ви хочете надіслати текстове повідомлення, розділом "Улюблене" тощо. Сервіс доступний для зареєстрованих користувачів, однак перегляд текстової стрічки кожного конкретного учасника доступний і без реєстрації. Адреса цього сайту - http://twitter.com. Називається це "сервіс мікроблоґів" тому, що фактично ви можете вести свій блог, що складається із набору коротких повідомлень. 140 символів дають вам змогу ділитись власними короткими думками, уривками цитат та посиланнями на сайти чи блоґи, які вас зацікавили.

Як користуватись Твіттером?
заходите на сайт, реєструєтесь, заходите в аккаунт, налаштовуєте дизайн, додаєте своє фото чи аватарку і пишете. є ще пошук людей та слів чи тем. Ще є сервіси, які дають змогу користуватись Твіттером з мобільного телефону.

Що таке "фолловери", "фолловінг" та решта спільнокореневих слів?
Від англійського слова "follow" - "слідувати за", "слідкувати за":
"фолловери" - ті, хто підписались на вашу стрічку нотаток на Твіттері;
"фолловлені" - ті, на кого підписались ви;
"фолловінг" - процес додавання та відстеження чиїхось твітів

Хто такі "твіпли", "твіттеряни" та "твілюди"?
Все це - різні сленгові позначення тих, хто користується Твіттером та читає вашу стрічку чи пише власний мікроблог. Утворились ці слова від англійських слів: "Twitter + people"="tweeple", а по аналогії із "Твіттер-марсіани=твіттеряни", "Твіттер+люди=твілюди". Також були спроби використання термінів "твіфренди" та "твенди", "твіттеренти" (тві-конкуренти), "твічата" (тві-дівчата) тощо.

Що таке "реплаї" і "ретвіти"?
ці терміни теж пішли від англійських відповідників:
"реплай" - відповідь на чиїсь твіт (короткий пост на Твіттері). вони мають вигляд "@nickname".
"ретвіт" - це републікація чийогось твіту. починається такий пост із "RT", і далі йде текст тієї замітки, яку ви цитуєте.

Як зробити "реплай", "ретвіт" та "дірект"?
"реплай" - відповідь на чиїсь твіт (короткий пост на Твіттері). щоб його зробити, треба почати свій текст так: "@nickname" (тобто поставити "@" перед нікнеймом того, кому ви хочете відповісти), або натиснути на невеличке напівпрозоре посилання із зображенням зворотньої стрілки внизу під тією заміткою, на яку ви відповідаєте.
щоб зробити ретвіт, треба поставити "RT" і "@nickname", а далі навести той текст, який ви хочете процитувати / переказати.
для "діректу" (прямого повідомлення учаснику, яке не будуть бачити інші) скористайтесь переходом за посиланням "Direct Messages".

Що таке "клієнти для Твіттера"?
Програми для зручного користування Твіттером без необхідності заходити на сам сайт сервісу. Із орієнтовним переліком найбільш популярних клієнтів можна ознайомитись тут.

Що я можу / не можу писати в Твіттері?
Писати можна все що завгодно: свої чи чужі думки, цитати, корисні чи цікаві посилання. Вкрай небажано надавати посилання на образливі чи ХХХ-ресурси.

Яка мені користь від використання Твіттеру?
Спілкування, корисні та цікаві посилання, обмін думками, новини, участь в акціях чи цікавих пропозиціях, можливість запитати поради чи взнати думку спільноти з того чи іншого питання. І ще - гарний і швидкий інформаційний потік (для прикладу: новини про загибель Ігоря Пелиха, перемогу Ксенії Симонової на "Україна має талант", перемогу "Шахтаря" у Кубку УЕФА, про заворушення в Молдові та Ірані, смерть Майкла Джексона та вихід нового "айфону" через Твіттер широко розповсюдились ще за 8-10 годин до офіційного опублікування в блогах, на сайтах та за декілька годин до офіційної появи у ЗМІ, випереджаючи ТБ, радіо та електронні видання; швидкість та відкритість інформації за рахунок всесвітньості сервісу - головна перевага Твіттеру).

А що, компанії теж мають свої аккаунти в Твіттері?
Мають. З цієї теми раджу почитати тут. Фолловити деякі компанії корисно: часом вони проводять розіграші подарунків серед своїх фолловерів чи надають усім фолловерам знижку на придбання певних товарів чи послуг.

Де я можу дізнатись більше про додаткові сервіси, платформи та можливості, які є на основі Твіттеру?
В цьому блозі або на ресурсі Mashable.

Кого варто фолловити на Твіттері?
Цікаві тематичні списки всесвітньо популярних твіплів є тут.
А загалом фолловте тих, хто вам цікавий своїми темами, нотатками чи посиланнями.

Як мені дізнатись, хто із українців є на Твіттері? Кого варто фолловити із вітчизняних чи російських твіттерян?
Вітчизняний каталог склав Артур Оруджалієв. А ще пошукайте каталоги на Яндексі.

3 comments:

  1. > Інтерфейс сайту доступний англійською та китайською мовами, але писати можна будь-якою.

    Не китайською, а японською — виправте.

    ReplyDelete
  2. виправив, дякую, що помітили

    ReplyDelete
  3. ще українці на Твіттері тут: http://uacommunity.org/twitter

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ