Aug 31, 2009

lifehack поневолі, або 10 способів заповнити своє життя цікавим змістом, якщо вас звільнили з роботи

Світ виходить з фінансової кризи, а от вітчизняні структури увійшли в неї. Вас скоротили, звільнили, відправили у відпустку на півроку, відібрали у вас робоче місце? Не час скаржитись на життя - радійте. До вас у двері стукають можливості. У вас - купа вільного часу, який можна використати, поки інші просиджують штани в офісах. Базових способів - 10.

#1
Вивчення іноземної мови


Давно хотіли зробити свою англійську із intermediate good чи native? Саме час. А ще можна вивчити німецьку, китайську, арабську чи іспанську (вони всі зараз є трендовими для міжнародного спілкування). Фахівець із знанням 2-3 мов після кризи буде потрібен. Я, наприклад, від сьогодні берусь за німецьку мову, яку вчив 2 роки тому в університеті, але встиг геть призабути, оскільки бракує її практичного використання.

#2
Написання книги, дисертації, циклу статей


Є практичний досвід, є відповідна освіта, фаховість у певній галузі, бажання писати, але завжди бракувало часу? Тепер часу у вас більш ніж треба: 2-3 місяці - і цикл статей чи книга будуть готові до передачі у редакцію, на розгляд грантового комітету чи в друкарню. Осмислення ідей та їх викладення вимагають часу, якого завжди бракує у офісній рутині. Саме працюю над циклом статей для кількох блогів та для студентського видання. Книга - поки що лише в планах.

#3
Додаткова освіта


Інвестуйте не в банк - інвестуйте у власний мозок. Освіта та навчання дають можливості, які можна використати. Дають знайомства із новими людьми. Дають - врешті-решт - стипендію, яка є хоча й невеличким, але прибутком.

#4
Заведіть собі хоббі


Інвестуйте у вільний час та в те, що приносить вам задоволення. Малюйте, читайте, фотографуйте, насолоджуйтесь тим, що робите, і досягайте нового рівня в цьому. Хто сказав, що якщо з вас не вийшов менеджер з продажу чи перекладач-референт, то з вас не вийде гарний фотограф, художник, письменник? Просто спробуйте. Зробіть якусь незвичайну дурницю, яка здатна приносити гроші ;)

#5
Зробіть стартап


Зрозуміло, що для цього потрібна ідея, команда, розробка та фінанси. Але криза - саме час для старту нових ідей. Лайфхакери та люди із вільним часом - ось хто може рухати економіку, коли вона перебуває у підвішеному стані. Хто сказав, що немає нових сервісів, під які можна розробити стартап? Навіть у кризу люди не припиняють їсти, спати, кохатись, подорожувати, грати в ігри, читати книжки, пити каву та чай, писати листи, робити фото, грати на музичних інструментах. Соціалізуйте ідею і створіть щось своє, щоб вирішити потреби суспільства.

#6
Станьте успішним блогером


Ні, не треба купувати розкрутку банерами, контекстом та накручувати рейтинги. Пишіть про те, що вам цікаво. Зробіть блог індивідуальним та створіть свій стиль. Пишіть так, щоб без жодного цента стимулів вас хотілось читати. Не заробляйте "смаженими фактами" - заробляйте репутацією, особистим стилем написання та власною індивідуальністю. Блогери, які здобули довіру та репутацію, можуть стати успішними підприємцями, фахівцями з консалтингу, колумністами та оглядачами впливових мас-медіа.

#7
Зробіть кардинальні зміни в своєму помешканні


Ремонт. Нові меблі. Новий хенд-мейд дизайн та оздоблення. Будь що. Не треба тисяч доларів, аби прикрастити власне життя і надати оселі неповторності. Задійте досвід, руки, голову, трохи фантазії та підручних матеріалів.

#8
Виграйте конкурс


Подавайте свої заявки, презентації, портфоліо, зразки робіт, книги, статті, плоди вашої творчості чи натхненної праці на конкурси, гранти, стипендії - тільки ви можете "продати" те, що створили власне ви самі. І часом це може коштувати набагато більше, аніж та зарплатня, яку ви отримували на попередньому місці роботи.

#9
Станьте учасником програми обміну чи волонтером


Ніколи не робили спроб зробити щось корисне для себе, побачити світ чи змінити те, що відбувається поруч із вами? Тепер вам немає чим ризикувати: ви втратили матеріальний фактор, час подбати про нематеріальні альтернативи. Наприклад, поїхати вчитись чи стажуватись за кордоном (хоча б на базі тих же summer schools), стати учасником громадської організації чи волонтером із захисту довкілля.

#10
Навчайте інших і робіть власну справу


В будь-якому разі, ваші знання навіть після звільнення залишаються із вами. Станьте консультантом-практиком, приватним підприємцем, розпочніть власну справу у галузі консалтингу чи надання послуг, спираючись на те, що ви найкраще вмієте робити, в чому ви дійсно обізнані і що потрібне людям. Будучи сам собі господарем, можеш дізнатись і зуміти значно більше, аніж "гвинтик" у бюрократизованій великій структурі, підлеглим із купою "треба", "терміново" та "зобов'язаний".

І просто - хай перед вашими очима постійно буде напис "Opportunities are everywhere" - "Можливості скрізь". Просто під час офісних буднів ми перестаємо їх помічати.

2 comments:

  1. Саша, знаешь в чем проблема? Многих людей можно носом ткнуть в возможность, идею, а они ее все арвно не увидят или пропустят. Много раз убеждался в жизни, что так и есть. Сколько было людей которым я предлогал сделать так или иначе, чтоб спасти свою карьеру, создать свой бизнес, взять готовую идею и развивать, но почти все они патологически боятся менять, что-то в своей жизни. Напиши пост о том как перестать бояться перемен в жизни, вот покажи многим, что потеря работы иногда даже хорошо, а не плохо. Особенно если ты не обременен кредитами и семьей которую нужно кормить. Я имею ввиду молодых людей, которым еще можно рисковать и что-то менять в своей жизни. Я бы и сам анписал, но ты знаешь чем сейчас мой мозг занят))) интерьеры

    ReplyDelete
  2. И про то, что потеря работы хорошо, а не плохо, тоже напишу. Я как раз нахожусь в статусе потерявшего работу, который все это дело осмысливает и начинает путь по дороге под названием "изменить свою жизнь". Так что и такой пост будет ;)

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ