Jan 10, 2010

JoliCloud: the easiest way to get your netbook cloud-computed

A Better OS
We have mixed a super-optimized Linux* that makes the most of your netbook hardware, battery, graphics and connectivity with a cool interface that will make your life easier.

Install in a Snap
Switching OS has never been so easy. In less than 15 minutes you will enjoy Jolicloud alongside your old Windows and all your data will be perfectly safe.

Your Favorite Apps
As on your main computer, enjoy using a combination of your favorite web apps, packaged for a full screen experience and the most popular native apps.
Move to the Cloud

Jolicloud brings all the benefits of cloud computing today, making your netbook the natural extension of all your other computers and mobile devices.

And it's free.

Все, тепер, коли із цитуванням офіційного джерела покінчено, час перейти до змальовування особистих вражень. Це перша ОС, яку на моєму ААО не довелось "обробляти наждаком", щоб вона запрацювала. Тобто зовсім не довелось. Весь процес встановлення зайняв близько 15 хвилин; встановлення додаткового софту та його налаштування тривало ще десь годину (це при повільному підключенні до PEOPLEnet, яке ледве витягувало 400 Кбіт/с). "З коробки" запрацювали: звук, відео, WiFi, слоти для карток, веб-камера, мікрофон, вентилятор дзижчить набагато менше, ніж він це робив із стандартною Ubuntu.

Фактично це - кастомізована збірка Ubuntu, яка підключена до власноруч створеного репозиторію, для входу в який потрібно авторизуватись. Цей репозиторій має ряд переваг: його оновлюють щодня; він містить програми та аплети на основі Prism, спеціально адаптовані під дану ОС; він надає процесу установки "людського", звичного для "віндоуз-юзера" вигляду, коли не треба лізти в консоль, щось писати руками чи відкривати якісь файли, а просто тиснеш на кнопку "Install" - і все, процес іде. При цьому для встановлення можна обрати хоч і три десятки програм та аплетів: програма установки виконає їх усі по мірі завантаженні з мережі.

Працює стабільно, доволі економно "їсть" батарею при вимкненому WiFi. Помічені переваги:

1) звук, відео та мережа "з коробки"
2) можливість ставити пакети із звичних репозиторіїв Убунти - від 8.04 до 9.10;
3) велика кількість веб-аплетів;
4) інтеграція з DropBox;
5) несподівано багатий репозиторій самого проекту, з цікавими веб-сервісами та мультимедійним ПЗ;
6) відсутність одвічної потреби "відкрити консоль" і "допиляти руками": це перетворює дану ОС у виключно вдалий вибір для того, кому треба встановити ОС на нетбук, а часу "пиляти" її абсолютно немає;
7) в ядрі є modprobe та інтеграція віртуальних com-портів, нічого перезбирати не треба, що має важливе значення для USB-модемів;
8) повна мовна підтримка української та російської мов;
9) кардрідери працюють "на ура", так само, як і "сплячий режим" не викликає "краш" чи зависання;
10) iPod 4G абсолютно нормально підключається та синхронізується із програвачем мультимедіа без додаткових "танців з бубном".

Офіційний сайт
Повні технічні специфікації нетбуків, які підтримують дану ОС
Блог проекту
Скачати ISO-образ та встановити + інструкції


3 comments:

  1. ?спробувати на своєму повноцінному...

    ReplyDelete
  2. олександре, найцікавіше в будь-якім огляді — не переваги, а недоліки =) інколи один ключовий «прокол» може зробити безперспективним продукт з купою цікавих і правильних ідей.

    так що, буде продовження? хоча б відповідь на питання: наскільки юзабельний цей дистрибутив без підключення до тенет?

    ReplyDelete
  3. Недоліки: ще не тестував його на езернет-підключення, побачимо, як себе покаже. І в базовій поставці (до апгрейду через Інтернет) немає Опен Офісу, лише звичайний Gedit. І декількох мультимедійних кодеків до апгрейду теж немає. Решта все працює без апгрейду. Але як на мене, використання нетбуку без вайфай, #G / CDMA чи іншого підключення до Веб - це невиправдана штука (хіба що книжки читати; так новий iPad чи старий добрий Amazon Kindle для цього більше підійдуть :) )

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ