Aug 17, 2009

Finance blogs: дайджест тем понеділка

Як вже обіцяв раніше, - огляд актуальних тем із блогів, які я читаю. Робитиму його щоденно, за різними тематичними рубриками. Незважаючи на те, що я зараз у відпустці, понеділковий пост буде присвячено ринкам та темам, які не знають вихідних: фінансам. Читаю я англійською, тому якщо ви англійською не читаєте чи не любите читати - то соррі, деякі із цих новин вже є і на Ліга-БізнесІнформ ;)

Почнемо огляд із закордонних джерел. Перше джерело у списку - блоги та публікації на Financial Times.

* Рецесія згубно вплинула на показники прибутковості однієї із найбільших консалитнгових структур Великобританії >>> Global slowdown halves profits at Michael Page

* Позикові проблеми та стійкість акцій Swedbank знаходяться під питанням (воно й не дивно, якщо врахувати нестійку ситуацію на українському та балтійському ринку, куди вони вклали кошти, але не отримали від них віддачі; дійсно, не знаю нікого, у кого із фізосіб чи юросіб були б відчутні депозити чи позики в цьому банку в Вінницькому регіоні, наприклад) >>> Swedbank unveils SKr15bn rights issue

А ще - відроджується японська економіка після хвилі спаду, британці запроваджують нову пракику страхування від скорочення заробітних плат, голландські фінансові аналітики зазначають, що єврозона відроджується швидше за американську та британську економіку.

Із фінансовими прогнозами погоджується і Пол Кругман, котрий розмірковує про природу "євробаунсу" та темпи, якими він відбувається чи може відбуватись.

До речі, перечитуючи усі ці матеріали та інші прогнози стосовно V-видної природи відродження європейської економіки (а не U-видної, як очікувалось), роблячи власні узагальнення, я - вже як колишній працівник IT-компанії (із українським, а не західним капіталом) - не можу дати відповідь лише на одне питання: про яку "другу хвилю кризу" торочать українські політики та власники деяких підприємств і компаній? Це схоже на те, як би сказати: "Знаєте, в усьому світі було цунамі, його ударна хвиля завдала багато руйнувань, докотилась до нас. Але тепер, коли в усьому світі цунамі затих, то в нас буде друга хвиля. Наприклад, ми викинемо на вулицю кожного 4-го. Це піде на користь економіці". Вам не здається це виключно витвором хворобливого невміння керувати як країною, так і бізнесом? Втім, висновки робіть самі. Ох підмиває мене написати інсайдерський пост, ох підмиває... Але ні, спостерігатиму до середини осені за тим, як розвиватимуться події; а там вже й можна буде сказати, що й до чого.

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ