May 20, 2012

Про візуальну ідентифікацію та орієнтування у місті


В нас напередодні святкувань Дня Європи встановили в кількох місцях у центрі ось такі покажчики напрямків та відстані до найближчих архітектурних, культурних чи історичних пам'яток із зазначенням відстані, назв та гербом Вінниці (написи англійською та українською мовами). І тут мені спало на думку, що не завадили би для сучасних туристів ще й QR-коди: ти натискаєш на єдину кнопку свого смартфону - і ось тобі на екрані коротка анотація із Вікіпедії чи із сайту, присвяяченого історії міста, про конкретний об'єкт. За умови, коли гіди в дефіциті, а не всі відвідувачі міста замовляють екскурсії чи купують туристичні буклети, це доволі зручно.

Взагалі як на мій дуже дилетантський погляд, візуальна ідентифікація, брендинг міст (якщо хочете), зучність орієнтування в місті, в яке ти приїжджаєш, в Україні здебільшого знаходиться на доволі низькому рівні (перші кроки - схожі ось на цей - вже роблять, але це - радше поодинокі приклади, аніж закономірність). Між тим, саме за рахунок ось таких дрібних речей будь-яке - навіть відносно невелике, навіть індустріальне / провінційне / туристично непривабливе містечко чи селище можна зробити зрозумілішим для людей, дружнім до оточення (надто, коли місцеві мешканці в Україні частіше воліють насупившись, щось буркнути чи відповісти, що не знають до пуття, як пройти туди чи дістатись сюди; а приїжджим усе одно потрібно дізнатись напрямок чи дістатись до якогось певного місця / споруди / закладу).

А як у вашому місті / населенному пункті із цим справи? (чув непогані відгуки про нові таблички та покажчики у Львові, щось чув про Одесу, не знаю, що зараз із цим у Києві та інших містах)

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ