Jul 26, 2014

Про проектування змін


Управління змінами — найбільш складний і вимогливий процес. Люди витратили безліч часу на написання книжок із менеджменту, проведення мастер-класів та збирання порад про те, як бути готовими до змін в роботі своїх компаній та проектів. Натомість набагато корисніше було би навчитися проектувати зміни, а не змінювати проекти.
Відштовхуючись від поточного моменту, ми ніколи не будемо готовими до змін. Поточний наш стан здається нам єдино можливим, особливо якщо порівнювати із минулим. Компанія чи проект добре працюють? Навіщо щось змінювати?

Практика показує, що якщо протягом двох років ніяких якісних та кількісних змін не відбувається, то стаґнація та занепад за три — чотири роки стануть частиною вашої роботи, згодом — вашого життя, а потім потрібно буде закривати проект або продавати компанію. Або — якщо ви не власник компанії і не головний проекту — вам доведеться шукати іншу команду, яка розуміє необхідність проектувати зміни.

Планувати «на виріст» складно: не кожен із нас — стратег за покликанням чи професією. На власному досвіді можу сказати, що скласти план більш ніж на півроку — практично нереальне завдання: все піде не так, як задумано. Не можна спланувати життя. Разом із тим цілком можливо запланувати зміни. Те ж саме стосується і роботи, проектів чи ідей для втілення. Займайтесь оперативним плануванням — і побачите, як структурується сукупність ваших звичок, як скорочуються втрати часу та знижується рівень прокрастинації.

Для себе я обрав поки що модель двотижневого планування. Раз на два тижні я заповнюю детально календар подій, ідей, публікацій та робочих завдань — а потім щоденного контролюю його дотримання. Так певні зміни чи масштабування задач я можу прив'язати до часових проміжків. Поки що це стосується проектної роботи, але згодом подібну практику прагну перенести і на більш особисті події. Чи є у вас подійний успішний досвід проектування змін?

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ