Mar 23, 2009

Ubuntu: початок експерименту

(с) з офіційного сайту ОС

God knows, I want to break free..
(c) Queen

.....................................

Цими вихідними я "пропав" на два дні. По-перше - але про це згодом, і це не головне - мене захопила ідея лайфхакінгу; а по-друге - я вирішив на власному досвіді дізнатись, чи можна для виконання повного обсягу щоденних задач використовувати Ubuntu Linux 8.10. Саме тому я вирішив розпочати таку штуку під назвою "Тиждень з Убунту", де протягом тижня буду використовувати вдома Убунту, налаштовувати різні її складові та вирішувати різного роду повсякденні задачі із допомогою цієї ОС, а досвідом буду ділтись із вами =)

Мушу зазначити, що перший "млинець" вийшов трішки "кавалком": спроби "прикрутити" інший звуковий драйвер у вже скомпільоване ядро через мою малу досвідченість закінчились "падінням іксів". Тому систему довелося ставити наново. Як результат - втратив неділю на конфігурування та докачку майже гігабайта пакетів із репозиторіїв. В мене вийшо як-то кажуть, "понедельник начинается в субботу". У підсумку, я в неділю ввечері вже не надто радів від власної задумки =) але система - тьху-3 - встановилась нормально, є деякі "косяки" із "вайфаєм" та "блакитним зубом", решта працює нормально. Про детальний процес встановлення та підключення до інету опишу трохи згодом. Кінцева мета усього цього дійства - на власному досвіді довести те, що цілком можливо прожити без комерційного панування Віндовз :)

Поки що - усім гарного початку робочого тижня. І не переймайтесь надто тим, що видається емоційно важливим в данну хвилину: час чимало подій розставляє на свої місця і змінює з ніг на голову те, що до вчора здавалось незмінним.. Keep smiling, бережіть себе!


7 comments:

  1. Прожить-то, конечно, без "окон" вполне можно, тут никто не сомневается, вопрос, как мне кажется, в другом - ради чего все эти "танцы с бубном" вокруг Линукса, и чем он лучше?
    Таким вопросом задаюсь давно. С любимым уже не первый месяц спорим. Аргументы "ну это же линукс" не помогают :) Пока есть бесплатная винда, которая стабильно пашет, стоит ли переходить на Линукс?

    ReplyDelete
  2. ну танцев на самом деле не так уж много :) во-вторых - ни одна винда "из коробки" не поставится за 12 минут (ровно столько ставился Линукс базового дистрибутива, со звуком и опен-офисом, кто ставил 2007-й офис - поймут что такое полтора часа ожидания.. =) )
    Насчет "стабильно пашет" местами соглашусь, местами улыбнусь. Это только винда, чтобы кардридер в ноуте заработал, требует 100 Мб третьего сервис-пака =) ну и потом - на Линукс переходить стоит тем, кого запарили постоянные опасения вирусов, танцы с бубном вокруг файерволла и вопросы совместимых \ несовместимых драйверов, прог, под которые другого и нудно надо искать "кряк" или еще что-нибудь из этой области :) а вообще - я опишу неделю всё, что будет у меня происходить - и ты тоже захочешь :)

    ReplyDelete
  3. может, и захочу.. все равно "танцевать" не мне.. я просто пока смысла не вижу

    ReplyDelete
  4. минуло майже два місяці. як процес? =)

    ReplyDelete
  5. процес на "ура", на великому ноуті (Асус) є невеличкі трабли зі звуком: іде звук і на вбудовані колонки, і на аудіовихід.
    на нетбуці ААО взагалі все без проблем, правда єдине: ніяк не вдається налаштувати клятий вентилятор, він дзижчить або відрубається зовсім, якщо є якийсь толковий мануал, як відключати вентилятор на певний проміжок температур, - буду ДУЖЕ вдячний. як основну платформу використовую зараз рідше, але з цього тижня, мабуть, знову пересяду за Лінукс (можливо, оновлю до 9-ї версії, чи не варто?)

    ReplyDelete
  6. > він дзижчить або відрубається зовсім, якщо є якийсь толковий мануал, як відключати вентилятор на певний проміжок температур, - буду ДУЖЕ вдячний.
    пошук у тенетах за фразою acerfand має помогти у випадку 110-ї версії aspire one. скрипт якраз включає/виключає вентилятор в залежності від нагріву, порогові температири можно прописати в конфігурації. але тре почитати. я лінуюся і просто ставлю скрипт =)

    можна читати тут.

    ReplyDelete
  7. дуже дякую за лінк

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ