May 19, 2009

Ubuntu 9.04: перші кроки

отже, перший тиждень на моєму Acer AspireOne живе Убунта 9.04. живе досить непогано. помічено два - як на мене - кричущі недоліки, які змазують решту позитивних змін, але про це трохи згодом. так вже сталось, що для мене інсталяція нової версії збіглась у часі із офіціним представленням домену і сайту Linux.com. власне, маємо ще один крок до спільноти вільного ПЗ та безкоштовної ОС - тепер вже на засадах максимальної систематизації та ущільнення інформації довокола Лінаксу, що не може не радувати: тепер менше потреб копатись невідомо де у пошуках загальної довідки та пакетів до інсталу.

для тих, хто лише планує долучитись до спільноти людей, які використовують Лінакс (саме так вимовляється правильно назва цієї ОС, а не так, як звикли ми зазвичай) - низка корисних посилань, котрі знадобляться на різних етапах долучення до світу вільного ПЗ:

Обираємо дистрибутив Linux та завантажуємо його

мій вибір вже давно впав на Ubuntu. якщо ваш - також, а ще якщо у вас є нетбук, тоді:
Завантажуємо Ubuntu Netbook Remix 9.04

Мінімальна конфігурація для нетбуку різних виробників:
Intel Atom 1,6 GHz
512 RAM
4 Gb (setup IMG-file - 950 Mb) HDD (SSD)
(в мене відповідні значення - 1,6 GHz; 1,5 Gb; 8 Gb + 8 Gb SD-card)

Перелік нетбуків, сумісних із Ubuntu Netbook Remix 9.04 знадобиться, щоб переконатись, що ваш нетбук дійсно працюватиме під цією ОС.

поки триватиме завантаження інсталяційного образу, можна проглянути Магазин аксесуарів та атрибутики Убунту

Розпаковуємо інсталяційний файл на флешку (див. мануал). Завантажуємо ПЗ для запису образу інсталяційного файлу.

на цьому перша частина підготовки завершена. сам процес інсталяції разом із скріншотами та зауваженнями опишу трохи пізніше. не бійтесь нового та експериментів - це цікаво :)

3 comments:

  1. чекаю продовження поста, нетбука немає, а на ПК гальмує встановлення, необхідніть в Офісі 2007 і фотошопі (вінчестер всого 80 ГБ тому можливості зробити ще один локальний диск немає)

    ReplyDelete
  2. продовження поста буде сьогодні. стосовно фотошопу - ставте GIMP за допомогою Synaptics Package Manager, він замінить "шопу" =) а ось з офісом буде складніше, якщо Опен Офіс не подобається. але про це трохи згодом

    ReplyDelete
  3. 2volos_86 > необхідніть в Офісі 2007 і фотошопізначить так... в 99% домашніх задач gimp чудесно заміняє photoshop (а у більшості випадків навіть і gimp не потрібен, достатньо буде хорошого менеджера світлин), а openoffice чудово заміняє microsoft word. це якщо тобі тре працювати, а не гратися в знайомі кнопочки й менюшки.

    зокрема знаю людей, котрі, активно покористувавшись років зо п'ять якраз word'ом та photoshop'ом, наразі під windows використовують виключно openoffice та gimp для тих самих задач. на одного такого дивлюся в люстерко регулярно. і нічого.

    але! якщо справді конче необхідні саме програми для windows-- є wine, під яким word/excel 2007 і photoshop різних версій цілком пристойно працюють. закликаю лишень свідомо заплатити за ці програми стільки, скільки вони коштують.

    успіхів!

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ