Aug 24, 2010

#Ukraine: День Незалежності у Вінниці, або Чому мені соромно

Перш ніж писати цей пост, у мене були різні думки і наміри; а потім просто перемогла відчуття якогось спустошення чи що - тому це буде просто хронологічний виклад подій. А ви самі зробите належні (чи неналежні) висновки.

9:00 - 11:00, ЦЕНТРАЛЬНА ЧАСТИНА МІСТА (МІСЬКВИКОНКОМ, СКВЕР ІМ. КОЗИЦЬКОГО, ВУЛИЦІ СОБОРНА, ТЕАТРАЛЬНА)
Невелика купка пенсіонерів із прапорами "Партії Регіонів". Якась непевна акція, доволі швидко згортаються після покладання квітів чи чогось такого, розходяться. Слідом за ними близько 11 ранку збирається група людей із 30-40 (вони напевно напишуть на своєму сайті потім, що їх було більше) із чорними прапорами із чергової націонал-соціалістичної організації. Суміш символіки SXE та анархістів плюс чорний колір - основна тема. Волаючи "Слава Україні! Героям Слава!" і ще якісь нерозбірливі гасла і розлякуючи бабусь та випадкових перехожих, шикуються щільною колонною і крокують швидко в бік "книжки" (так в народі у нас називають велику 16-типоверхівку за Центральним парком, яка схожа на розкриту книжку). Гасла у чуваків як завжди "проти міграції", "за чистоту крові" і т.п. На справжніх скінів не схожі, на нескінів - теж не дуже, доволі різношерстна публіка. На цьому політична частина святкування Дня Незалежності завершена. Ніяких ознак представників держадміністрації - міської чи обласної - нема: очевидно, поклали квіти до меморіалів усіляких або рано-вранці, поки вінничани ще спали, або просто проігнорували (мер - екс-"нашоукраїнець" (чи "не екс" - хз, я не слідкую за політичними іграми в міськраді), а губернатор - із "нових, синьо-білих").

11:00 - 13:00 ЦЕНТР, ПАРК ІМ. ГОРЬКОГО, ВУЛИЦІ ТЕАТРАЛЬНА, СОБОРНА, АРХ. АРТИНОВА
Беру фотоапарат, йду в місто "шукати людей" :) Раз в центрі тиша, можливо, щось у парку відбувається. Тим більше, що напередодні було анонсовано "Парад наречених" і усілякі "супер-екстра-мега-акції" під егідою великого місцевого нічного клубу та під гаслом "Міцна сім'я, міцна родина - багата Україна" і т.п. В парку блукають туди-сюди невеликі групки молоді віком 14-18 років + молоді пари та родини із дітьми. Всі теж мають такий "пошуковий" вигляд: шукають, де ж обіцяні святкування. Вдалині лунає "Слава нації! Смерть ворогам!" (це чуваки вже докрокували до парку в бік вищезгаданої "книжки" і йдуть повз). Міліції особливо не помітно.

Біля ККЦ "Райдуга" люди, схожі на фотографів, ліниво розвантажують великий джин і клеють фотки просто на стіну ККЦ: це готується виставка весільних фото. В парку уривками із "Рукі ввєрх" перевіряють колонки та устаткування: готують сцену на другу половину дня та вечір. Близько 12 години набридає блукати парком серед пожирачів цукрової вати та малолітніх парочок, йду в місцеву галерею, фотографую (фотки і досі не "залив", будуть трохи згодом). Виходжу звідти, йду на Театральну, де обіцяли на першу годину дня початок параду. На вулицях вже чималенько народу, але в основному або невеликі компанії віком 20-25 років, або родини з маленькими дітьми. Зустрічаю тінейджерів (двоє у вишиванках), які несуть велетенський (метрів 10-12) прапор України і оскільки я у вишиванці, то вітаються зі мною вигуком "слава Україні", у відповідь отримуючи "героям слава!". Людей у вишиванках більшає. Виходжу на Театральну, там волає якийсь самодіяльний колектив а-ля "ми ісполняєм рок-музику": чувак не першої свіжості в білих джинсах, сорочці та туфлях горланить із жахливим слов'янським акцентом Еліса Купера (здається) "хеей, хееей-хей-хей, хей ст'юпід" (Hey Stupid). Немов би відчуваючи себе і дійсно тупими, деякі люди зупиняються, щоб збагнути, що це за одні; решта буквально тікає звідти: звук налаштований погано і такої потужності, що довже кількох хвилин витримати те неможливо. Раптом виступ переривається, і ведучий оголошує, що скоро прибуде кортеж із нареченими.

13:00-14:00, ВУЛИЦІ ТЕАТРАЛЬНА, СОБОРНА
Ще не дослухавши оголошення, більшість людей розвертаються обличчям до проїжджої частини. Кортеж все не їде, а оскільки на сонці довго встояти неможливо, спочатку по одному, а згодом - цілими групами, люди починають перебігати на інший бік. Все це відбувається поміж трамваями, маршрутками і автівками при наявності лише двох міліціянтів. Хвилин за 20 на місце прибуває ще зо 5 міліціонерів і один полковник чи майор (не видно здалеку), і починають тіснити людей із проїжджої частини на тротуар. Натовп тисне в зворотньому напрямку, люди ліниво "відгавкуються", найінтелігентніші задають риторичне питання, чому доблесні люди в синьому не перекрили рух на час параду наречених. Кортеж запізнюється вже на 40 хвилин проти заявленого раніше часу. На вулиці безлад: мами з колясками та тінейджери групками перебігають вулицю туди-сюди - водії тролейбусів в шоці :) Бардак цей набридає, йду в бік свого будинку. Близько другої дня раптом бачу кортеж, вже біля свого дому майже: фоткаю, нічого особливого, лімузин лише один, купа мотоциклів та джипів. Наречених справжніх нема, лише "ряджені". Скидається радше на банду махновців, аніж на весільний кортеж.

ЩО ЩЕ СЬОГОДНІ В НАС БУДЕ
"Кортеж" припреться в парк і там буде виставка. Потім буде в тому ж ККЦ шоу-конкурс "Суперхолостяк" (школота та першокурсники радіють, решта не розуміє) і паті в місцевому клубі, який і є одним із спонсорів цього "свята". Ще ввечері буде фейєрверк з "Бригантини" (це півострів такий - для тих, хто нетутешній, пояснюю).

Поясніть мені, де в цей треш та угар можна вставити поняття "родина", "незалежність", "Україна", "краса" та "цінності", про які йшлося в анонсі свята. Жителі інших регіонів: якщо по якомусь телеканалу побачите сьогодні теревені про "парад наречених у Вінниці" - перемикайте, локшина ця не варта того, щоб її їсти. Ось такий в нас був День народження країни. Соромно. Не за людей: люди чекали і шукали свята. Соромно за чиновників та за "заєбізнес", який вирішив попіаритись, не вміючи при цьому організувати людям відпочинок. Ні виставок-продажів, ні нормальної інфраструктури під цей день створено не було. Дуже вам "дякуємо", панове, за зіпсований комерційщиною та несмаком День Незалежності, бажаємо і вам усього того ж.

Bookmark and Share

Домены и хостинг по лучшим ценам. Для Украины и России

Пресс-релизы и контекстная реклама для В2В / В2С компаний стран СНГ

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ