Oct 30, 2009

5 важливих аспектів про A/H1N1 в Україні (UPDated)

Мені абсолютно фіолетово на людей, які кажуть, що питання "свинячого грипу" є перебільшеним і є продуктом паніки. Мене - певен, як і людей адекватних - цікавить, як вберегти своє здоров'я та життя і здоров'я своїх близьких. Якщо ви вірите, що всі навколо вас - параноїки, ідіть лісом, я вам не збираюсь подобатись. Зараз є важливіші речі.

1) Стан справ із епідемією
Три регіони - Івано-Франківський, Тернопільський та Львівський - вже охоплені конкретним поширенням вірусу H1N1. Ще 6 областей включено до карантинної зони. Поширення епідемії "свинячого грипу" цілком можливе для низки регіонів. В 9 регіонах оголошено карантин на 3 тижні. З одного боку, політики можуть "штовхати в маси" тезу про те, що це мовляв вигідно з точки зору відволікання уваги від виборів та скандалу у "Артеку" та із "законом 404". З іншого боку, "Артек" оголошено офіційною штаб-квартирою Дитячої міжнародної Ліги Націй (і рішення про це прийнято в Женеві, всупереч розігрітій "джинсі" всередині України), а "закон 404" перейшов у площину інтересів юристів та провайдерів, громадськість фактично виконала своє завдання про підняття шуму та створення публічного обговорення. Час подбати про те, що робити з епідемією для кожного з нас, адже це може безпосередньо торкнутися вже кожного. Є інформація про те, що відбувається подвійна "накладка" вірусної інфекції та супутніх інфекцій, є підозра на атипову пневмонію, яка схрещується в певних випадках із "свинячим грипом", точка зору медичних фахівців не є остаточною (переглянув декілька передач та тематичних публікацій, поки що нічого конкретного відшукати годі). Загалом офіційно в Україні визнано 16 випадків захворювання внаслідок вірусу H1N1. Сам вірус у сучасній модифікації у світі вперше був зареєстрований близько 1977 р. у США та Китаї, тому ця проблема а) не є новою; б) не є суто українською; в) не є невивченою.

На разі маємо дефіцит масок та ряду профілактичних препаратів і в регіонах, і в столиці. Темпи панічних настроїв поки що вищі за темпи хвороби, але ситуація із препаратами і справді вкрай несприятлива. Кажуть, що це зумовлено відсутністю замовлень від центральних органів влади та аптечних компаній. Якщо з масками можна знайти вихід за допомогою виготовлення масок із бинтів, марлі та шляхом використання носовичків та шарфів в якості тимчасових пов'язок.

Офіційно РНБО України в особі Раїси Богатирьової визнало факт замовчування темпів поширення хвороби з боку МОЗ (вечірній ефір ТРК "Україна" від 30 жовтня 2009 р.)

2) Чим можна лікувати "свинячий грип"
Найбільш широко називають в ЗМІ та в офіційних джерелах препарат Таміфлю,який коштує доволі багато, але вже теж визнаний таким, що радше запобігає інфекції та є препаратом ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ГРИПУ (теж прозвучало в ефірі ТРК "Україна" від 30 жовтня 2009 р.). Натомість фахівці заявляють про препарат Занамівір (інформація з Вікіпедії та із сайту "Медекспертиза") в якості єдино ефективного способу руйнування тіла вірусу (це порошковий препарат для інгаляцій). Не маю уявлення, чи є цей препарат у продажу, чи ввозять його до України. В разі якоїсь інформації додам її в цей пост.

3) Хто відповідальний за темпи епідемії
На моє глибоке переконання, в тому, що епідемія виникла, винні представники МОЗ, які вперто не визнавали факт потрапляння "свинячого грипу" в Україну, аж поки за декілька днів не померла значна кількість людей (офіційно визнано 14 випадків, всього померлих за деякими джерелами від вірусу 60 осіб). Також винне керівництво держави, яке до сьогодні переважно відмовчувалось (це в той час, коли ще 8 жовтня було визнано, що загроза потрапляння вірусу в Україну була визнана реальною; а темпи поширення вірусу в Росії стали відомі ще на початку тижня).

4) Де паніка, а де - правда
Немає жодних причин для паніки. Так само як немає причин довіряти офіційним ЗМІ та телевізійним каналам. Будьте розважливі і спостерігайте за власним самопочуттям, станом здоров'я рідних, близьких, колег та Вашого оточення. Інформація, яка поширюється, має прийматись до відома, але не слугувати кінцевим вироком. Карантин як запобіжний захід важливий і необхідний, це єдине рішення, яке винесене цілком правильно. В суспільства замало інформації, а офіційні коментарі суперечать один одному. Дуже було б почути розгорнуту інформацію від тих, хто живе на Тернопільщині, Львівщині та Франківщині (був би вдячний за коментарі до цього посту із змалюванням ситуації від тих, хто дійсно там живе, а не "розказує, як там").

5) В чому полягає профілактика
Анаферон, арбідол, амізон - це загальні препарати, противірусні, проти-ГРВІ та запобігають і лікують звичайні форми грипу. Загалом препарати ефективні, але звичайних практичних порад, про які я писав раніше, цуратись теж не треба.


Тримаймося. Здоров'я вам усім.

PS: цей пост буде постійно оновлюватись в разі оновлення даних та інформації щодо стану захворювання. Обіцяю писати, як стан справ у нас у Вінниці в разі якихось непередбачуваностей.


UPD:
стан справ із темпами H1N1 в режимі реального часу від МОЗ
via @blogoreader

Переглянути Епідемія грипу в Україні на карті більшого розміру

UPD(31.10.2009):
Станом на 11:30 ранку у Вінниці в аптеках неможливо знайти ні амізону, ні масок, ні навіть оксолінової мазі. Обіцяють підвезти нові партії після 17:00. В місті все спокійно, людей на вулицях мало (певно, молодь вже скористалась початком карантину і поїхала додому по селах), в аптеки в основному в пошуках препаратів заходять чоловіки.

Дефіцит масок в аптеках не лише Вінниці, але й інших міст зараз високий, тому ватно-марлеву пов'язку можна зробити самому в якості повноцінної альтернативи масці фабричного виробництва. Ватно-марлева маска виготовляється власноручно на основі звичайної медичної марлі чи з використанням медичних бинтів, які складають у 4 прошарки. Між прошарками марлі прокладають вату. Кількість вати має бути такою, щоб не затруднювати дихання людини в такій масці. Стандартна ватно-марлева пов'язка має прямокутну форму та 4 зав'язки. Розміри треба обирати індивідуально, щоб Ваша саморобна маска закривала рот та ніс. Верхня частина прямокутника з марлі має доходити майже до вух, нижня частина - прикривати Ваше підборіддя. Верхні зав'язки проходять над вухами та зав'язуються на потилиці, нижні - під вухами і теж на потилиці.

Як зробити ватно-марлеву пов'язку самому:
На шмат марлі чи бинта (в середньому 100х50 см) кладуть шар вати (30х20 см). Потім марлю згинають (а) з обох сторін (див.малюнок), закриваючи вату. Кінці марлі підрізають, як фрагменті (б). Готову ватно-марлеву пов'язку накладають на ніс та рот і зав'язують (фрагмент (в)).


UPD (02.11.2009):
На вулицях Вінниці ніякого ажіотажу немає. Кожен 30-й в масці, в основному - в громадському транспорті, супермаркетах та адміністративних установах. В нас близько нуля, вночі був приморозок, це добре. В аптеках ще за вихідні "вимели" залишки препаратів. Оголошено карантин у вузах та скасовано низку концертів і масових заходів, хоча афіші досі висять. Кажуть, можуть закрити кінотеатри, не маю точної інформації. Ніяких повідомлень щодо загрози поширення свинячого грипу в регіоні немає, говорять лише про традиційний грип. Стосовно грипу в цілому в Україні - корисна стаття:

Если соотнести количество заболевших (и умножить его надвое, поскольку к врачам обращается в лучшем случае половина) с количеством умерших, то это подтверждает тот факт, что никакого особо тяжелого (не такого, как в других странах) вирусного заболевания в Украине нет. По данным на утро 2 ноября, официально заболело 200 тыс., умерло 60. Смертность ниже, чем обычно при гриппе.

Пневмония - главная причина смерти людей во всех странах и во все времена. Пневмония осложняет течение большинства болезней и травм. Если о каждой смерти от пневмонии будут массово сообщать СМИ - не будет ничего хорошего, мягко говоря.

Нам очень не повезло, что так все совпало: кризис, выборы, осень, грипп.

Но мы твердо должны знать и понимать: сопли, кашель температура - это ОРВИ. Самая распространенная и легкая болезнь. Требующая спокойствия и совершенно конкретных, элементарных действий, вполне доступных людям с любым уровнем материального благосостояния.
(с) прочитати всю статтю та дізнатись про практичні поради - ЯК І ВІД ЧОГО СЛІД ЛІКУВАТИСЬ В РАМКАХ ЕПІДЕМІЇ можна ТУТ.



5 comments:

  1. Дуже-дуже-дуже треба пост про те, як лікуватись людям (мабуть, взагалі від будь-чого) в умовах, коли з аптек в паніці вимели взагалі майже все крім аспірину і фервексів

    ReplyDelete
  2. во-первых, респект за пост. он не просто косвенно способствует снижению паники, но и несет реальную пользу.

    во-вторых, раз уж я заговорил о панике, буду откровенен: я действительно склоняюсь к мнению, что проблема значительно преувеличена (впрочем, это вовсе не означает, что я считаю, что это плохо), и, по-видимому, отношусь в данном контексте к категории людей, которые говорят, что вопрос «калифорнийского гриппа» является преувеличением и продуктом паники. однако при этом неадекватным я себя не считаю.

    и третий момент. собственно по существу. вирус, как правая рука любой эпидемии, не может протекать плавно и наступать с трехкратным "физкульт-привет!" при своей неспешном появлении, иначе бороться с ним и предотвращать его было бы совсем легко. вопрос в другом — почему это произошло настолько внезапно именно у нас? замечу, не «кто виноват», а почему. и отвечу (хотя это должно быть всем очевидно и так): наиболее пострадавшими на сегодня (по числу летальных исходов) являются небольшие населенные пункты Украины, инфраструктура, медицинский саппорт и наличие даже «непрофильных» медикаментов в которых априори ниже, чем у того же Ужгорода. вполне очевидно, что помочь первым (будем надеяться и последним) жертвам вовремя было бы сложно даже в Киеве, но шансов было бы куда больше. кроме того, судя по неоднозначной информации, косвенной причиной смертей стало слишком позднее обращение за медицинской помощью — на третьи-четрвытые сутки. возможно именно в силу этих причин мы получили такие шокирующие цифры и сроки.

    я ни в коей мере не оправдываю никого из тех, кто виноват либо в самой эпидемии, либо в неготовности ее должным образом встретить или предотвратить, либо еще в чем-то. в стране, где я живу, на 18-ом году ее существования еще, к сожалению, нет готового фундамента для появления хотя бы на 60% цивилизованного общества, и я всему этому абсолютно не удивляюсь. я выступаю лишь против двух вещей, одна из которых используется в данном случае — кидалово на уровне сознания в своих собственных интересах (если требуется пояснение — речь о всех заинтересованных участниках предвыборного процесса). и выступаю вовсе не потому, что не понимаю мотивов его применения, а потому, что невольно нахожусь на стороне тех, которых кидают.

    свое сознание нужно беречь не меньше самооценки. иначе и самооценка станет вовсе не нужна...


    PS
    Раиса Васильевна, вне всякого сомнения, женщина умная и упорная, за что ей большой респект. проте мені не зовсім зрозуміло, чим її «факт замовчування темпів поширення хвороби з боку МОЗ» кращий за «офіційні ЗМІ та телевізійні канали», яким «немає причин довіряти», і чому для нас набагато важливіше завжди мати винних, ніж не мати проблем, попереджуючи їх самостійно (чи, принаймні, намагатися попередити і передбачити)?

    ReplyDelete
  3. Забрал брата из общежития, решил пусть у меня недельку другую поживет. Паники никакой. Просто в целях профилактики. Так как я могу работать через инетрнет, то на улицу мне особо и ходить не нужно, поэтому посижу дома. Продуктового запаса хватит на недельку-другую. Александр, объявляю твой блог моим единственным информатором))))))
    А сам буду пока работать. Вот только нужного хлебом и сигаретами запастись. Вчера для профилактики наелись лука и чеснока)))) уххххх

    ReplyDelete
  4. 2 Svitovyda:
    Буде. Але швидше за все, просто додам як черговий апдейт до цього посту, щоб людям було зручно читати усю інфу, а не "блукати" по блогові.

    2 Alex Shelukhin:
    Спасибо за отзыв, и да - согласен с комментарием. Реальные корни проблемы кроются еще и в том, что в селах (не знаю, как в других регионах, знаю лишь про Виницкий регион, но почему-то подозреваю, что в других "карантинных" областях не лучше ситуация) - так вот, что в Винницком регионе ситуация в селах с медицинским обслуживанием мягко говоря не фонтан. Дело даже не только в дефиците медикаментов и отсутствии актуальной информации у врачей о том, какими препаратами лечить и где их достать (молчу про то, что препараты вообще-то должны поставляться хотя бы в райцентры). Дело в частом отсутствии самих врачей. Ну что это за ситуация, когда на 3 села 1 участковый врач?! Или когда "скорая" едет из райцентра полтора-два часа?! О какой реальной борьбе с пандемией - да что там с пандемией, с обычной смертностью от пищевых отравлений и ОРВИ - можно говорить. Поэтому да, согласен - то, что вчера в эфире политики второго дивизиона усердно "драли" друг друга словесно за волосы и искали, на кого бы взгрузить вину за проблему - это профанация и полное неуважение к людям, которые уже пострадали или еще пострадают. А со стороны людей хочется сказать, что важно не только оперативно следить за ситуацией, но и самим предпринимать минимальные меры хотя бы, ответственно относится к своему здоровью.

    2 bitrateQZ:
    О, ну вот конструктивный взгляд на вещи, хвалю ))))) На самом деле полагаю, что не все настолько печально, просто есть еще и обычный грипп с простудой, которые тоже Украину не обойдут (сам в середине сентября переболел чем-то с высокой очень температурой 3 дня подряд, похоже было на вирус, вот только заболел я тогда "на пустом месте", в теплую погоду (+20) и буквально за 1 день (от насморка к высокой температуре и грудному кашлю). Главное - вовремя предпринять разумные меры предосторожности, а если есть непонятное простудное заболевание, то сразу начать лечиться, а не уповать на иммунитет, я считаю. Будем наблюдать за ситуацией.

    ReplyDelete
  5. хороший та змістовний пост.
    В Києві у аптеках також немає ні оксолінової мазі, ні амізону, ні аміксину. Я сьогодні був у кількох аптеках, люди все розмели з полиць.

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ