Nov 5, 2009

Про те, як я СПД закривав: ч.2 та 3

Свого часу я почав розповідати про процедуру закриття СПД. Сьогодні продовжу, давно цієї теми не торкався, а варто. Отже:

ЧАСТИНА ДРУГА: БАНК ТА ДОВІДКИ

Крім того, що я навідався до "Укрексімбанку", в якому був мій поточний та картковий рахунки СПД, і підписав заяву про закриття і поточного карткового, і розрахункового рахунків (які закрили протягом 2 тижнів), мені ще треба було зібрати 5 довідок, чим я і зайнявся. Спочатку отримав довідку із місцевого управління Фонду соціального страхування на випадок безробіття (для цього треба прийти туди із паспортом, копією свідоцтва про реєстрацію СПД та ідентифікаційним кодом). Сама процедура отримання довідки - папірця зі штампом та підписом - зайняла близько 10 хвилин (черги в потрібний мені кабінет не було). Далі - довідка із Фонду соцстрахування від нещасних випадків (котра видається а основі тих же паспорта, ідентифікаційного та попередньої довідки плюс свідоцтво про реєстрацію СПД). Це теж хвилин 10-15 (якщо немає значної черги). Наступний крок - податкова (про це я напишу окремо), куди треба подати документи на перевірку, щоб отримати акт перевірки, із яким (та з попередніми довідками) попрямувати до Фонду соцстрахування від тимчасової втрати працездатності та Пенсійного фонду. Коли у Вас на руках будуть усі 5 довідок та акт перевірки із податкової плюс пакет документів, який Ви надаєте в податкову, - тоді можна переходити до фінального етапу, і йти знову до міськвиконкому.

ЧАСТИНА ТРЕТЯ: ПЕРЕВІРКА В ПОДАТКОВІЙ

Вам потрібне обласне управління. Для проходження перевірки треба написати заяву про те, що Ви закриваєте СПД, припиняєте діяльність (заяву про припинення; її зразок є на стенді із основними документами в податковій). Заяву Ви пишете там же в податковій, беручи відповідний бланк. Не знаю, як де, а до Вінницької податкової можна потрапити, лише показавши паспорта. Тому із собою для першого візиту треба брати ручку із синім чорнилом, дрібні гроші для придбання бланків та паспорт і ідентифікаційний код, а також оригінал і копії трудової книжки та свідоцтва про реєстрацію СПД.

Потім Ви свою заяву реєструєте. Потім Вам призначають інспектора, який буде Вашим перевіряючим. У моєму випадку це виявилась приємна у спілкуванні жінка середнього віку. А далі треба надати для перевірки пакет наступних документів:

- свідоцтво про державну реєстрацію СПД
- довідка про взяття на облік платника податків
- довідки про закриття рахунків (поточного розрахункового та карткового)
- звіт СМП за увесь період діяльності
- корінці повідомлень про закриття рахунків із банку
- копії реєстраційний документів СМП
- книга обліку доходів і витрат за весь період діяльності
- банківські виписки за увесь період діяльності (сформовані у ланцюжок у зворотньому часовому напрямку)
- договір банківського рахунку із додатком
- угоди із замовниками та акти виконаних робіт за увесь період діяльності
- заява про закриття свідоцтва платника єдиного податку (якщо Ви вже здали його) або саме свідоцтво платника єдиного податку

Все це треба подати із супровідним друкованим описом наданих документів, на якому і Ви, і інспектор поставите свої підписи, про те, що Ви передали / отримали відповідний пакет документів у повному обсязі. Також може виникнути спірне питання щодо податкової декларації, але у випадку, якщо Ви - платник єдиного податку, як я, є 2 варіанти: заповнити і здати декларацію за період, або проконсультуватись із юристом, зважаючи на те, що єдиний податок фіксований, а всі Ваші прибутки та видатки зафіксовано у бухгалтерських документах та підкріплено звітами і актами виконаних робіт та угодами.

Потім мине 2-3 тижні, і має бути наданий Вам акт перевірки та весь обсяг документів, за виключенням книги обліку (до цього етапу я поки що не дійшов).

Поки що чекаю на свій акт перевірки, адже процес загальмувався карантином, лікарняними та іншими антигриповими заходами.

ДАЛІ БУДЕ...


5 comments:

  1. у тебя куча внимания банковским делам уделяется. а если у меня всё налом? нету у моего ЧП счёта в банке, но есть зарплатный, который к ЧП отношения не имеет.
    интересно, что мне скажут, если я однажды решу закрываться)

    ReplyDelete
  2. аа, вот тут и начнутся твои приключения )) открываться я так понял было в сто раз проще. еще что наши депутаты придумают..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. а зачем закрываться-то? переходишь на общую систему с единого и потом пуcтые отчёты носишь. раз в квартал 10 мин теряешь)к твоим вижам деятельности патент ведь не нужен? или c ЧП в центр занятости не возьмут?

    PS блин)коменты редактировать нельзя) запостил с такой кучей очепяток, что удалить пришлось первый раз)

    ReplyDelete
  5. насколько я знаю, с ЧП не возьмут на учет в центр занятости - мол, у тебя ж дело свое, вот иди и работай ))

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ