Dec 19, 2009

Google Chrome та Ubuntu 9.04: враження від використання

Новина про те, що Chrome нарешті вийшов і у версії для Linux, була дуже приємною для мене. З часу, коли Хром видався мені якимось "недобраузером" та радше іграшкою, ніж засобом для зручного серфінгу, розробники попрацювали неабияк. В цьому я вже встиг переконатись із новою Windows-версією Google Chrome, а тепер настав час випробувати "в ділі" Лінакс-версію.

Конфігурація для тестування:
ASUS F3Ja 1,6 GHz Intel CentrinoDuo, 100 Gb HDD, 1 Gb RAM, 512 Mb Radeon X1600 video, WiFi, Bluetooth, WebCam, CardReader, USB-ports, PEOPLEnet USB-modem ZTE
Ubuntu 9.04 (from Ubuntu 8.10 upgraded), Kernel 2.27+, Compiz with 3D effects enabled, UK-localization


Загальні враження
Браузер завантажився швидко, вставновлення запустив з-під root, протягом 40 секунд пройшло встановлення, Запустив. Обрав одну із тем оформлення від художників. Мінімалізм та відсутність численних "прикрас" та нескінченних панельок дає привід для оптимізму вже з першого погляду на браузер. Для мене дуже важливі аспекти в контексті останніх організаційних змін - це повноцінна підтримка Google Wave та GMail, адже Opera навіть у новому релізі 10-ї версії не підтримує "гуглохвилі" та часто сповільнюється на "гуглопошті". Обсяг пам'яті, який витрачається під Хром, менший за "Оперу" та "Вогнелиса" ледве не вдвічі при відкритті великої кількості вкладок.

Швидкодія
Нова версія Google Chrome помітно швидша і стабільно працює навіть за умови "зависання" поточної вкладки. Українська версія "Хрому" відрізняється досить веселими notifications на кшталт "ААА!Не вдалося завантажити сторінку" і "От чорт! Це посилання не відповідає". Швидкість опрацювання сторінки, навіть рясно вкритої баннерами та графікою різної складності, дуже часто перевищує "Оперу" за швидкодією на 10-15 секунд за умов аналогічної швидкості підключення до Інтернет. В новій версії є можливість підключення розширень, серед яких - блокувальник реклами. "Вогнелис" пасе задніх і за стабільністю, і за швидкістю обробки запитів до сторінки. Щоправда, "Хром" часто при повторному перемиканні до попередньої вкладки "думає" секунд 5 над тим, щою відобразити сторінку на екрані (подібне спостерігалося у Windows, Linux виявився стабільнішим в цьому питанні). Навіть встановлення розширень швидкодію браузера не гальмують. Відео та аудіо відображається без ривків та гальмування, як це спостерігалось у минулій версії для Windows. Завантаження файлів засобами браузера відбувається цілком коректно, щоправда, докачка спрацьовує часом некоректно.

Розширення
WOW-feature для мене особисто - це розширення, яких так бракувало для повноцінності. Встановив декілька, серед них - клієнт для Твіттера, для пошти Гугл, Google Reader та Google Wave, блокувальник реклами та автоматичний перегляд документів через Google Docs. Спроба встаовити розширення для постінгу у Facebook закінчилась невдало повідомленням про помилку, інші розширення працюють коректно і не завдають жодних проблем.

Стабільність роботи
Працюю вже 2 дні по 10-15 годин на день, від 5 до 25 вкладок одночасно, поки що ні гальмування, ні crush'ів, ні повідомлень про помилки не спостерігалось.

Висновок
Блискуче рішення, поки що цілком конкурентне відносно Opera 10 (Lin), набагато краще, швидше та економічніше за витратами ресурсів, якщо порівнювати із Firefox (Win, Lin) та Safari (Win). Вигладає гарно, при цьому мінімалістичний і повнофункціональний не менше, аніж Opera, FF. На тлі повідомлення про критичні "дірки" в безпеці Firefox та відсутності повноцінної підтримки сервісів Google у Opera рішення очевидне - під Лінаксом залишу в якості основного браузера лише Google Chrome.

Трохи реклами
Наостанок - підбірка рекламних handmade-роликів браузера від Google



3 comments:

  1. Я несколько лет был ярым поклонником Фаерфокса, но после пробы нового Хрома - ФФ ушел в прошлое. А после выхода расширений Хром стал просто идеальным браузером для меня.

    ReplyDelete
  2. о, значит, я не один такой. тоже почти 2 года юзал ФФ, потом полгода Оперу. а теперь Хром очень хорошо зарекомендовал себя. Хотя не хватает плагина наподобие Download Helper для ФФ, чтоб сохранять MP3 и FLV-файлы

    ReplyDelete
  3. За останній місяць, тільки один раз запускав Лиса, вже й не пам’ятаю для чого. Тепер мій єдиний браузер Chrome.

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ