Oct 28, 2011

Про Вінницю і систематичний смоґ в центрі міста

Нещодавно в "Корреспонденті" вийшла публікація про те, скільки корисних і позитивних зрушень за останні 5 років відбулося завдяки нашому меру. Як мешканець міста, усе це можу підтвердити. Разом із тим, одночасно можу  - ні, мушу - сказати, що є одна проблема, яка систематично, щосезону, щороку, особливо восени та влітку, задовбує (по-іншому сказати вже просто не можна) мешканців центру, старого центру, простору вздовж Південного Бугу та ближньої Київської. І ця проблема називається дуже просто - "промислово-побутовий смоґ".

Я про неї вже не вперше пишу, бо щодня надвечір із вікон квартири з четвертого поверху можу бачити частину старого міста за фабрикою "Рошен", а також цілий ряд приватних дворів на Київській і прилеглих вулицях (для чого колись навіть брав "далекобійну" відеокамеру і спостерігав, як-то кажуть "в деталях") за тим, як із 16:30 і фактично до другої години ночі йде спалення сміття, а також поява промислового смоґу з боку "Олієжиру".

Дзвінки в "Цілодобову варту" при мерії дають дуже короткочасний ефект. Крім того, періодично - раз у місяць десь - коли громадськість явно напосідає на ЗМІ та міськвиконком, з'являються заяви, що ось, ми створили патруль, ми будемо штрафувати до півтори тисячі гривень з приватного господарства, ми будемо боротись і т.д. і т.п. Вибачте, але два останніх літа і дві осені довели, що це все поки що (на жаль) - лише обіцянки-цяцянки.

От зараз знову п'ятниця, знову на вулицю в центрі від "Укртелекому" на Соборній і до скверу Козицького (не кажучи вже про надріччя (підозрюю, що і набережна "Рошен" теж зараз так само в диму) стоїть сизо-синій смоґ, задушливий солодкий запах, джерело невідоме. В яку "Цілодобову варту" звертатись за невідомим джерелом - неясно. Смоґ над річкою такої інтенсивності, що наразі ледь видно протилежний берег. Куди і кому на те скаржитись і як із тим боротись - неясно. Проблема все повторюється, і повторюється, і повторюється. А зі спаленням сміття та смоґом все боряться і боряться. Здебільшого - на папері. Бо дихати однаково немає чим. Добре, що не слабую на астму чи алергію дихальних шляхів (але відчуваю, що з такими порядками ще півроку - рік, і можна "заробити").

В нас же чудове зелене і геть не промислове місто. Чому ж тоді щовечора потрібно відчувати себе наче в Дніпродзержинську чи Кривому Розі? (був і там, і там проїздом, місцевий різнокольоровий смоґ і "палітра" задушливих викидів вражає). Для кого будуь усі прекрасні сквери та вулиці, якщо на кількох центральних з них без протигаза не покажешся просто зараз?

Можливо, місцеві ЗМІ зацікавляться як цим постом, так і проблемою в цілому. Бо обіцяно вже разів 10, що це припиниться, але поки що далі обіцянок справа не зайшла: сидіти вечорами із "заглушеними" вікнами та дверима кілька разів на тиждень ще можна в холодну пору року, а влітку було досить складно. І взагалі - чому мешканці "Єрусалимки" і прилеглої частини міста мають "душитись" викидами від невідомих (чи відомих?) паліїв.

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ