Nov 7, 2008

чому ідеологія не працює (імхо)

(c) by unknown

Я не знаю, все ли мужики козлы. Возможно, некоторые женщины считают козлами тех мужчин, из которых они не смогли сделать баранов.
Просто, по моему мнению, подобное притягивается к подобному.
Не будьте тупыми овцами. Ведь у львицы муж – лев.
(c) из одного случайного блога

.........................................

В який ще день, як не в день більшовицького перевороту, поміркувати над тим, що ж в нас поламалося і не працює. В сенсі - чому люди перестали вірити в політиків, в бізнес-гуру, в топ-менеджерів, в слова про те, що "всьо обойдьотся" і подібні нісенітниці, які зазвичай можно укомплектувати у один пакетик із ярличком "ідеологія".

Не працює політична ідеологія саме через "Yes we can!", це не Обама придумав першим, це лише слоган-втілення того, що давно відбувається по всьому світі і руйнує ідеологію: процесс індивідуалізації та усвідомлення того, що ми таке можемо, самі, без вождів, без очільників, броньовиків, без партій та кланів. В нас вона не працює, бо людей уже чотири роки тупо "кидають", коли вони вірять у чергових ідеологів.

Не працює бізнес-ідеологія, бо в світі нішова структуризація відбувається швидше, ніж бізнес-гуру формують потоки управлінських рішень. Старт-апи та ідеї множаться як потоки свідомості, такий собі "колективний розум". А топ-менеджмент - він не завжди бачить це. На жаль.

В нас не працює в державі жодна ідеологія. Тому що нам... вона не потрібна - з одного боку (в нас немає такого відчуття колективізму, як у китайців, адмінвідповідальності та дисципліни як у японців, расової вищості - як у путіноідів, ми взагалі якісь такі своєрідні, мовчимо-терпимо, а потім бах! - і Коліївщина, УНР чи Революція яка-небудь). І тому що в нас немає нікого, хто б виконував обов'язки нашого Мартіна-Лютера Кінга, Джорджа Вашінгтона, Теодора Рузвельта, Маргарет Тетчер чи ще когось такого.. В нас немає героїв - в нас популярні політики, які думають про рейтинг, але анітрохи не переживають за наше майбутнє. В нас криза? Ні, криза не в нас, а в сфері топ-менеджменту: політичного, економічного, соціального. І провокує все це просте нерозуміння того, що тактика, яка гарного працювала у 90-х, сьогодні мертва. Той, хто каже сьогодні про необхідність "ідеології", лише втрачає час. В нас 2.0-суспільство, без усіляких соціальних мереж - просто це такий етап розвитку (чи занепаду)) ) людської свідомості.

А до чого це я раптом завів про такі серйозні речі, спитаєте. Та певно, просто дістало бачити по "зомбоящику", як люди нібито із вищими освітами та великим управлінським досвідом несуть абсолютні нісенітницю про "консолідацію", "ідеологію" та "європейський вибір", пропонуючи цю суміш тим, кого в країні 70% і в кого немає грошей на нову куртку для дитини до школи. А вони про "ідеологію". Сумно і смішно. "Маленький українець", якого один Віктор видер із рук іншого Віктора, вже скоро стане таким маленьким, що його і в мікроскоп годі буде побачити. Певно, це і є той "історичний вибір", ага. Тільки зробили його не ми. Може, нам слід собі теж сказати, що таки "yes, we can!", і без них, отих "голів" та "очільників" із телевізора.. ?


1 comment:

  1. Дякую Саша! Я близька до твоєї думки. То не така та вся криза, що по ящику. Респект.

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ