Jun 7, 2009

Opera 10: Safari on Foxes ;) або Оперне полювання на Лисиць та прихильників Сафарі

Твіттер - потужна інформаційна штука. Саме через Твіттер цього тижня я дізнався про вихід бета-версії Opera, і хоча зазвичай використовую лише продукти після кінцевого релізу, цього разу вирішив спробувати (надто вже довго мене намагаються різні люди "присадити" на Оперу). Спробував. А результати тесту розповім вам :)

Свого часу мною були "на власній шкірі" випробувані Mozilla Firefox 3.0.2-3.0.10, Safari 3-4, Google Chrome, Opera 9.64. Пройдемось коротко за досвідом їх використання:

Google Chrome


На мій погляд, це якийсь недобраузер. Команді розробників Гугла ще над ним працювати і працювати. Швидкість його роботи на багатьох сайтах нічим не відрізняється від того ж Firefox. А надто обмежений арсенал, практично відсутні плагіни роблять цей браузер нічим, окрім цікавої іграшки. 2 тижні використовував його під Windows XP SP2 на Acer AspireOne, видалив як непрактичний (250 Mb RAM проти 230 Mb RAM для Firefox). Хоча є підтримка інших мов, крім англійської, це вже цікаво.

Mozilla Firefox 3.0.2-3.0.10


За 8 версій відчувається помітний прогрес, але витрати пам'яті не стали помітно меншими. Радує: велика кількість плaгінів, коректна робота із службами та сервісами Гугла. Не радує: великі затрати ресурсів (5 годин використання та "сплячий режим" хоча б на 20 хвилин викликають витрати RAM до 580 Mb (Asus F3Ja, 1 Gb RAM, 100 Gb HDD, 1,6 GHz Intel Centrino Duo, 512 Mb X1600 ATI Radeon Mobility video). Це і є основний недолік. Крім того - часті проблеми із віджетами та плагінами для постів у Twitter, Facebook, Blogger.com. Також у версії 3.0.10 почастішали випадки, коли чомусь пропадає комбінація Ctrl+T (принаймні у мене) (апгрейди йшли поверх попередніх версій, без повторного встановлення). Однак користуюсь до сьогодні і під Windows XP SP3 на основному ноутбукові, і під Ubuntu 9.04 Netbook Remix на AAO. Українька локалізація тішить. за рівнем можливостей - цілком задоволений. За рівнем витрат ресурсів - цілком незадоволений :)

Safari for Windows


Помітно менші витрати пам'яті, приємний інтерфейс, вища швидкість, ніж у Firefox - це плюси. Відсутність повного блокування баннерів, обмежена кількість плагінів, пошук тільки через Гугл у вбудованому пошукові, відсутність як таких особливих розширень для Windows-версії - це мінуси. Більш детальний огляд я вже робив. Вердикт - красивий браузер для того, щоб "спробувати і захотіти піти на Mac". Мова лише англійська. Багато красивих ефектів, такий собі суто маркетинговий продукт для переманювання "віндузятників" на нову платформу.

Opera 9.64


А цей браузер я вирішив спробувати тоді, коли зрозумів, що "Вогнелис" просто "пожирає" ресурси під Windows. Плюси: скіни, менші витрати ресурсів, доволі швидке завантаження сторінок, українська локалізація, віджети із різними додатками та сервісами. Мінуси: а от на мінусах хочеться спинитись детальніше.
1) не завжди спрацьовує пошук із адресного рядка;
3) зависання після 3-5 годин роботи навіть за наявності малої кількості вкладок, причина невідома (інколи все закінчується примусовим "вирубанням" через таскменеджер)
2) дуже дивні глюки із службами Гугл: перемикання розкладки клавіатури у Blogger.com під час написання замітки в блозі викликає "стрибання" вікна із режиму Compose в режим Preview і навпаки, причому курсор чомусь "перестрибує" в заголовок замітки і там залишається; при написанні великих постів із використанням іноземних мов чи англійської мови просто "задовбує". А ще в Гуглопошті не завжди коректно відображається вміст вікна та всі підключені додатки Гугл, на кшталт Календаря, гаджету для Твіттер, чату тощо.
Вердикт - ніби все добре, але насправді нічого гарного. Хочеться повернутись до Firefox саме через те, що я 99% випадків пишу блоги із браузера, а не з клієнта якогось.

І маючи ось цей досвід, я вирішив ризикнути із Opera 10 Beta:



Спочатку - огляд офіційно заявлених можливостей.

Opera Turbo for fast browsing on slow connections

Так, дійсно. При увімкненому Турбо-режимі (кнопочка у нижньому куті зліва) сторінки завантажуються швидко, але графіка виходить така "побитенька" на пікселі. Особливої потреби в цьому режимі не відчуваю, хоча на мобільному та на діалапі це явно треба.

New enhanced tabs and sleek design

Так, цікаве рішення. Крім краси, особливо не розумію, чи треба воно; але враження справляє. Якщо потягти мишкою за край панелі з табами, то вигляд буде ось такий:



Speed Dial your way

Маємо можливість налаштувати таби на свій смак:



Resizable search field

Так, дійсно: якщо потягти мишкою, ширина пошукової форми змінюється:



Інші характеристики
Швикодія в нормі, встановлено віджет для Твітеру та для служб Гугл, все працює коректно. Судячи зі скріну вище, можете бачити, що пошта Гугл відображається як слід; також зник глюк із перемиканням розкладки у Blogger.com. Серед інших позитивних змін - витрати ресурсів 231 Mb RAM за 4 години безперервної роботи, жодних збоїв, набагато більша швидкість завантаження сторінок, ніж у всіх попередніх браузерах. Мінус - лише англійська мова і словники орфографії не розпізнають помилки в українській (до речі, цей пост цілком написано із Opera 10 Beta, Windows XP SP3 Home Edition, Asus F3Ja notebook).

Робити глибші висновки поки що зарано, спробую покористуватись із тиждень. Але вже зараз можу сказати, що як для "бети" результат більш ніж оптимістичний.

7 comments:

  1. Користуюся режимом турбо, так як маю лімітований інтернет.
    Поставив десятку, все чудово, а от через два дні випливають трабли.
    В Турбо режимі не можна залогінитися ні на одному сайті. Виключаю турбо - логіниться. Включаю турбо, обновляєю сторінку - вилогінює.

    Зараз основним є Хром, багатого функціоналу мені не так аж треба, тому поки стає. Візуально здається швидшим.
    Але в блог пишу з Лиса. Хром не форматує.

    ReplyDelete
  2. Для десятої опери можна поставити переклад і від 9.6, а також натиснувши в текстовому полі правої кнопкою миші, можна вибрати для завантаження український словник для перевірки орфографії.

    ReplyDelete
  3. Використання плагінів у Лиса для мене є великою перевагою. Для прикладу, Fast Dial (плагін FF) має більше налаштувань, ніж стартова стор. Опери. Цікаво буде Safari спробувати (дизайн на скріні сподобався). Дякую за огляд )

    ReplyDelete
  4. 2 budulay: дякую за підказку, вже зробив
    2 webox: Safari гарно виглядає, але функціонал додатковий слабенький, і рекламу практично не прибирає. будь ласка ))

    ReplyDelete
  5. Тоді Safari зачекає...
    Гарно описані плагіни для Лиса http://9seo.ru/plaginy-firefox-3
    В коментарях є посилання на статтю про Оперу.
    Мій вибір - FF =)

    ReplyDelete
  6. Користуюсь Opera 10b вже два дні на openSUSE 11.1 та Windows XP і помітив істотну різницю від попередньої версії (в кращій бік).
    Нажаль не всі сервіси Google коректно працюють під Opera - Notes, PicasaWeb. Gmail працює краще ніж раніше, але теж не дуже стабільно.
    Враження від релізу позитивні, я очикував великої кількості глюків, але в мене оглядач працює без нарікань. Під Windows, з комплекту Chrome та Firefox, в мене Opera працює найшвидше.
    А ще, в Opera є така корисна річ як жести мишею (може Ви цього не помітили, або воно Вам не потрібно). В Firefox це теж можна прикрутити, але воно якесь повільне дуже.
    А взагалі немає ідеальних оглядачів, я наприклад обрав Opera бо її позитивні риси, як на мене, переважають над негативними.

    ReplyDelete
  7. згоден щодо Опери. мінусом Лиси залишається пожирання ресурсів. чекаю особисто на проміжок 15-20 червня, в якому анонсовано попередньо появу Лисички 3.5, можливо, будуть зміни в кращий бік, тим більше, що заявили про можливість кастомізації під корпоративні потреби

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ