Mar 3, 2012

Про прості приклади

Після перерви в декілька місяців почав знову слухати подкасти мого улюбленого проекту Freakonomics Radio. І під час прослуховування збагнув, що саме мене приваблює в тому, як Левітт та Дабнер пояснюють найскладніші чи найбільш непрості макро- й мікроекономічні явища та суспільні тенденції. Вони використовують прості життєві приклади.

Те, що можна було би пояснювати вкрай точними та науково обґрунтованими термінами, вони розбирають на окремі фрагменти за допомогою простих прикладів, аналогій, коротких (чи не дуже) життєвих історій конкретних відомих чи пересічних людей, аналізом окремих історичних явищ чи побутових ситуацій.

Подібний підхід не завадив би не лише українській вищій освіті (яка - як мав можливість неодноразово переконатися, - часто-густо ставить за мету "напхати" голови студентів абстрактними теоретичними знаннями із повним відривом їх від дійсності (а у випадках, коли мова йде про менеджмент, маркетинг чи управління персоналом, такий "відрив" - це вирок для майбутнього фахівця: отак довіку й перекладати йому папірці в офісній "комірці" банку з одного стосу в інший).

Такий підхід "пояснення на пальцях" + розуміння суті явища та його взаємозв'язків став би в пригоді і нашим новим-старим політикам, і журналістам, і навіть блоггерам. Замість того, щоб "вознестись главою непокорной" в захмарні висоти власної компетенції, можна робити це просто.

Блоггер та гравець у покер (а тепер - ще й кандидат в депутати однієї із місцевих рад у Росії) Максим Кац - наприклад - просто показує, які є міста "там, у них" і якими їх можна було би зробити (при бажанні влади та самих городян) "тут, у нас". Мені здається, що якби було більше людей, котрі конкретними простими прикладами можуть проілюструвати власні думки, прагнення, цілі, ідеології, напрямки діяльності - то і зміни "знизу" в житті суспільства могли ставатись частіше. Бо продемонстроване на простому прикладі запам'ятовується і втілюється в життя легше (ваш Кеп на сьогодні :) ).

PS: прості приклади мають ще й спонукати до певних самостійних висновків та дій. Тому ЖЖ Каца та подкаст Левітта і Дабнера ви - сподіваюсь, - нагуглите самостійно ;) Обидва рекомендую.

2 comments:

  1. Писати про простоту доставки інформації і не дати прямий доступ до того, що, власне, описуєш. Парадоксальненько :)

    Підписався на Freakonomics, вперше чую про нього - цікаво.

    ReplyDelete
  2. http://www.isteve.com/abortion.htm

    Guys, I think simplification and user-friendliness of economic explanations have their boundary, and in particular: any simplification should be done without prior logical (or even programming!) errors... See link above for the full explanation of my point.

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ