Mar 11, 2012

Блоги продовжують відмирати?

Помітив, що в Google Reader досі живуть майже 50 "мертвих" блогів, які не оновлювалися вже рік і більше. Деякі періодично оновлюються - раз на 4-5 місяців, потім знову тиша. Більшість приватних / особистих і деякі тематичні. Можливо, автори покинули їх через брак часу чи втрату інтересу, можливо, щось сталося із деякими з самих авторів. Але найбільш ймовірна причина: переміщення в соцмережі.

Блог потребує закінченої думки, тривалого спостереження, великого шматка текстової чи графічної інформації, якою - разом із думкою автора, його почуття ми та спостереженнями - можна поділитись із навколишнім світом. А за минулі 3 роки все перетворилося на хронічну снек-культуру: читаються краще короткі книжки та маленькі оповідання; більший перегляд збирають кліпи, а не фільми; 140 символів та 1 фото в Instagram - це "замість тисячі слів".

Ми навіть не затримуємось довше хвилини чи кілької хвилин на матеріалах. Великі статті та дослідження, в яких немає цікавих картинок, - навіть попри важливі й цінні факти, викладені в них - проходять повз увагу більшості читачів. Блоги продовжують відмирати? І так, і ні.

Справа не лише в тому, що всі та все навколо "прискорилися" і "скоротилися". Справа в тому, що на постійне оновлення, постійне спілкування, постійну відданність обраній тематиці чи напрямкові в більшості блогерів з часом не вистачило натхнення / бажання / енергії. Блогів помітно поменшало, а от якість їх зросла (навіть якість особистих нотаток в standalone; не знаю, що там відбувається в ЖЖ, давно туди не заходжу). Блоги - як ті люди, котрі за ними стоять: якщо вони перестають бути цікавими самим собі, то поступово відходять у тінь.

Вичистив з рідера майже 60 блогів, залишилося 28 підписаних через Google Blogs, та ще приблизно півтора десятки з RSS-підпискою. Можливо, і половину з них за місяць-другий спіткає та ж сама доля - хтозна.

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ