Aug 31, 2012

Про крауд-проекти, які допомагають лагодити міста

Є такий крутий британський проект FixMyStreet. Суть його дуже проста: ви на сайт додаєте фотку + адресу + опис проблем (ліхтарі не горять, яма на дорозі, сміття не вивозять, п'яні сусіди паркують вам машину на газон і зламали гідрант) - і за деякий час до вас мерія та комунальні всілякі служби присилають фахівців, вони все лагодять, прибирають, створюють душевний та моральний комфорт для життя. Кажуть, дуже ефективно працює (LAM навіть наводив проект як приклад того, як "у них" класно працюють чиновники із населенням; а ще були якісь публікації, здається, у Newsweek).


В Росії також є аналогічний проект. Називається (як не дивно) "Почини свою улицу". Ідея та ж сама, а наскільки ефективно проект працює - не знаю, відверто кажучи. Але вже сама наявність майданчика для "сигналів" - ОК.
А що в Україні із цим? Здається, із загальноукраїнських є лише аналог "Росяма" - "Укряма". Ідея та ж: фоткаємо дорогу із ямами, залишаємо координати, передаємо в ДАЇ міста чи області - і колись там в майбутньому обіцяють полагодити (але чи полагодять - остаточно невідомо; судячи зі статистики на самому сайті, лагодять такі ями за зверненнями не так вже й часто, бо "бракує коштів, часу, ресурсів блаблаблабла").
А от із місцевими проектами справи цікавіші. У Вінниці вже декілька років успішно працює можливість поставити пряме питання меру. Мер не лише відповідає (як не сам, то його прес-служба), але й вживає відповідні заходи за зверненнями (хоча в колекції звернень, звісно, трапляються кумедні штуки типу "привезіть нам з концертом Діму Білана": тут уже представникам мера доводиться включати почуття гумору та коректності на повну потужність). Нещодавно в цю ж рубрику додали можливість залишати прямі звернення до міськради та телефонувати / писати до служби швидкого муніципального реагування "Цілодобова варта" (сам користувався телефонними зверненнями не раз, і все дійсно працює так, як заявлено).

А ще із 2011 року працює сервіс "Мапа звернень громадян": мерія та фонд "Відродження" реалізували проект, де всі звернення по типу британської FixMyStreet наносяться на карту і розглядаються чиновниками, а по ним вже приймаються конкретні рішення, дії та заходи:
 Цікаво, як ситуація з такими краудсорсинговими проектами в інших українських містах? Чи є у вашому місті щось подібне?

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ