Feb 19, 2014

Події у Вінниці: Новий виток громадянського Опору

Після звістки про вбивство силовиками щонайменше 10 людей вчора вдень вже ввечері перші групи людей вийшли на вулиці. Ходили містом, вигукуючи "Вінниця, вставай", закликали групи на Київ.

Станом на 10:00 група із 100 людей в повному екіпіруванні та з рюкзаками рушила в бік вокзалу колонною в якості місцевих добровольців на Київ для Самооборони. З цього ж часу рух центром міста припинено, станом на 15:00 руху чере центр Вінниці не було: активісти пішим пікетом перекрили мости, що ведуть на вулиці Київська, Соборна та на Старе Місто. Пропускають лише швидкі допомоги та пожежні машини.


Фото: 20 хвилин



Правий Сектор та Народна Воля закликали людей пікетувати управління МВС та СБУ у Вінницькій області, пікет розпочався десь із 12:00.


Об 11:00 громада міста викликала з мерії мера Володимира Гройсмана з вимогою засудити дії силовиків та щоб мерія прийняла заяву про недовіру президентові. Мер обіцяв подумати – за годину було проголосовано в міськраді постанову, яка досить м'яко "засуджує всі сторони конфлікту", закликає за круглий стіл. Натомість близько 16:00 президія обласної ради прийняла постанову, котра засуджує кровопролиття в Києві та вимагає відставки Президента, проведення дострокових президентських та парламентських виборів. Також прийняли, що поранених з Києва приймуть для лікування у Вінниці (тут 2-3 години їхати від столиці), звертатись можна на пряму лінію мерії 15-60.


Станом на 12:30 до вінничан вийшов керівник обласного УМВС Олег Школьний вийшов до зарядженого натовпу, активісти Правого сектору та народ вимагали відставки або перейти на сторону народу. Ні того, ні іншого він не зробив:



Станом на 13:30 колонна добровольців рушила на вулицю Некрасова для блокування військової частини. Начальник силовиків "честю офіцера" поклявся, що ні в кого стріляти не будуть, що зброї та гранат в них немає (саме в цей час в СБУ знову полетіли шумові). В дворі СБУ щось почало горіти, літають якісь папери.


Мітинг зосередився на площі Театральній, Вінницька ОДА завбачливо заблокувала вікна ролетами. Містом рухаються колонни студентів, скандуючи патріотичні гасла, з українськими прапорами. Помічено також декілька груп "тітушок", розмови з критикою "лохів, каторим енергію нєкуда дєвать", але активності вони не проявляють. Активісти також побували під прокуратурою.

Активісти блокують на виїзд військову частину на Некрасова. Раніше керівництво телекомпанії ВДТ-6 та представники активістів на мітингу зі сцени повідомило про прохання від самих силовиків блокувати їх у Вінниці та Калинівці, щоб не допустити виїзду "Ягуару" та ВВ на Київ:

Фото: 20 хвилин

Автомайдану місцевому керівництво пообіцяло 2 машини супроводу ДАІ для руху колонни. Щодо перевезення "тітушок", якому вже пару ночей поспіль зашкодив Правий сектор, начальник сказав, що нічого не знає. Також сказав, що ніяк не може прокоментувати заяви про те, нібито в швидких допомогах, котрі ледве не рядами снують містом, перевозять зброю / силовиків / документи.

Мітингарі не розходяться, люди то відходять, то підходять. Активно йде збір коштів на потреби Майдану. В моменти, коли люди йдуть кудись щось блокувати, площа ненадовго порожніє.



Станом на 17:00 почався сильний дощ. Мости через Південний Буг мітингарі розблокували для руху.

No comments:

Post a Comment

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ