Mar 12, 2009

blogobusiness: української блогосфери не існує

(c) by Erik Johansson

С точки зрения авиации, пчела летать не может: тельце маленькое и толстое, крылья короткие, аэродинамика никакая... Но пчелы всё равно летают
(с) Bee Movie

..............................

Цей простий висновок напрошується, коли реєструєшся в рамках великих блогосервісів на кшталт Technorati, деяких сервісів Google тощо. Тому що в графі, де країна, Україна є; а от в розділі "What is the main language of your blog" є і рашн, і інгліш, і якісь арабсько-індуські закарлючки, і три варіанти китайської, але дзуськи є українська мова! Немає нас на блогокарті світу, вважают експерти. Це образливо, але факт. І ще - я вважаю, що вони не дуже й помиляються. Поясню, чому.


Перше: українська блогосфера - українська за локацією айпішників, але не за контентом та спрямуванням цього контенту. Якщо ви ведете блог російською, де він індексується в першу чергу? Правильно, в Яндексі. Яндекс - це двигун для пошуку в якому сегменті? Правильно, в Рунеті (до речі - збочинський термін "рунет" взагалі вигадали люди із синдромом ЧСВ ("чувства собственного величия"), аби виправдати своє незнання англійської; вони тепер навіть лобіють ідею кириличних доменів та адрес, хоча це імхо - повний ідіотизм: уявіть собі, що виникнуть сайти "нокиа.ру" чи "моторола.рос"... це "шапкозакидательство" якесь).

Друге: українська блогосфера - це нечітка маса. Скільки україномовних нішевих блогів Ви можете назвати навмання? Якщо два-три - то Ви просто герой. Нішеві блоги та повноцінні standalonи політиків, фотографів, бізнесменів, журналістів в нашій країні здебільшого російською. Чому? Бо всіх цікавить що? - Правильно, рейтинг. Дебільне міряння показниками пейджранку, оптимізованості, "ссилочної маси" ет сетера ет сетера вже досягло космічних масштабів. В українській блогосфері (якщо навіть ризикувати і вжити цей термін) вже чималий прошарок людей буквально "фігачить" для того, аби "сайт каректна апазнавался яндексам" (при чому вони не лише пишуть про це стоси статей в себе у блозі; вони ще всю цю пургу тулять у каталоги, у біржі лінків; вони розмножують цю заразу, засмічуючи веб).

Третє: в нас немає стовідсотково україномовних стендалонів на кшталт Techcrunch, Problogger. Що Ви мені хочете сказати, про Blox та ХайБлоггер? Про ХайВей? Це напівпроекти, де однаково переважає у питомій вазі блогів російськомовний контент.

Четверте: В нас мала присутність блогерів, які пишуть українською в оупен-блогресурсах типу ЖЖ (навпаки - як тільки людина "переходить" "за читачами" в ЖЖ - все, привіт, приїхали, вона починає писати російський контент), Blogger, WordPress.

П'яте: Дайрі, ЛіРу, МойМір, АйЮа - це імхо така ж блогосфера, як сліпий дивиться. Те, що в рамках даних ресурсів використовується форма подачі інформації, яка дає змогу ідентифікувати їх як "ресурс для блогів", не означає, що всі ці люди генерують блогоподібний контент. Блог, в якому одні "чесно зкопіпащені" тести з Аетерна - це не блог, це смітник. Блог, в якому пишеться "я вас всех ненавижу чтоб все сгорело" і ще сто кілометрів такого ж стафу чи "он меня не любит, козел он" чи "я его не люблю, козел он, пусть уходит к своей Машке" - це не блогосфера. Це соплі 13-річних дівчат та клімакс домогосподарок.

Якщо тверезо і критично оглянути ту блогомасу, яка крутиться в результатах видачі Гугла, Яндекса, Яхуу, Рамблера, то побачимо, що українською блогосферу можна назвати за географією, але - на превеликий жаль - не за контентом чи лексикою. Можливо, ми ще не доросли до ідентифікації себе із державою, в якій народились. Можливо, жадоба "рейтингу" та "кеш-мані" нам заважає бути такими, як шотландці, ірландці, китайці чи італійці. А можливо, Технораті таки цілком слушно чинить, коли поки що не вказує українську серед мов блогосфери. Бо адекватної зрілої україномовної української блогосфери (у великих і суттєвих іі обсягах) все ще не існує.

П.С.: думка автора є думкою автора, і залишиться нею попри дебати та спроби доводити протилежне, посилаючись на статистику чи ще подібні ефемерні речі. Крім того, автор даного блогу взагалі подумує над тим, аби писати англійською, оскільки до Рунету жодних симпатій не має.



6 comments:

  1. mitray.blox.ua - пишу українською. Теж думаю дублювати тексти англійською))

    ReplyDelete
  2. української блогосфери не існує, а все інше сміття(засмічує веб), цікаво, цікаво.

    ReplyDelete
  3. а я пишу трьома мовами, але Сашка правий щодо не існування повноціної уа-блогосфери. Доречі, я правильно здогадуюсь кому адресований пост скриптум?:)

    ReplyDelete
  4. між рядками читайте. не існує адекватної української блогосфери із україномовним контентом. дуже мало якісних стендалонів українською мовою. а блогунуті блоги так, засмічують, за платними постами "металлопластиковые окна" или "фарма из Германии" немає майбутнього

    ReplyDelete
  5. 2 Fallen
    аха, правильно :) а мало кому що де буде вижатись в черговий раз ))

    ReplyDelete
  6. Привет добрый день
    Я здесь, чтобы помочь вам в решении ваших духовных и физических проблем с помощью исконных сил, которые я искренне унаследовал от моего деда. Я могу помочь вам воссоединиться со своими бывшими, восстановить ваши семейные проблемы, вылечить от ВИЧ-инфекции и любых других заболеваний. Вы можете связаться с моим электронным письмом сегодня по адресу: okosunhomeofsolution@gmail.com или whatsapp +2348159058141, чтобы помочь вам вернуть потерянную любовь, а также разыграть следующее заклинание, такое как разводное заклинание, заклинание брака, связывающее заклинание, прекращение обмана, защитное заклинание, месть и заклинание смерти.

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ