Jan 9, 2009

газ і propaGUNda

(c)

Фактично виграють всі
Твоя черга!
(с) FАKтично Самі

Вбий покемона в собі
(с) девіз на "бомбері" Ірени Карпи взимку 2004-го

.....................................................

Ніколи не переймався надто політикою. Хоча б тому, що переважна більшість владних та опозиційних діячів по цей бік Карпат дуже швидко змінюють політичну орієнтацію та совість, залежно від "точки сидіння" у кабінетах та кріслах. Єдиним винятком в моїй політичній активності став листопад - грудень 2004 року, коли мені просто совість би не дозволила чинити інакше, бо спокійно дивитись на автобуси "лисих" із нетутешніми номерами під омонівською охороною в центрі провінційного міста на Півдні України, на БТР-и під обладміністрацією та заяву губернатора про те, що він нашого вуза віддасть під педуніверситет - це не моє. Ні про що не шкодую за той період, окрім єдиного - що не зміг в ті часи бути в Києві.

А тепер вочевидь прийшов час знову трохи поперейматись політикою. Одразу попереджаю, що все в цьому пості носить виключно характер моєї особистої думки, не є політичними чи іншими гаслами і закликами. Просто дяка Богу в цій країні ще ніхто не може відмовити мені у праві мати свою точку зору, так само як і Вам - свою.

Росія перекриває газ. Вкотре. Якщо погортати підручники з історії та паралельно - підручник з економічної історії, то можна побачити, що коли в Російській імперії починалась чергова фінансова криза, то питання вирішувалось легко: брали і йшли на кого-небудь війною. Коли нинішній очільник російського уряду вперше став президентом Росії, то він теж отримав країну у кризовому стані, і питання поставив руба: "мочить в сортире!" І всі радісно побігли "мочить". Спочатку "мочили" в Ічкерії (правда, в основному російських пацанів із глибинки, котрі на питання "куда едете?" відповідали "на убой, батя", а назад повертались "грузом 200"); потім - в Інгушетії; потім періодично "помочували" на рок-фестивалях, топили на підводних човнах, труїли "невідомою речовиною" в залі "Норд-Ост" та підривали гранатометами в школах тої ж таки Ічкерії. Згодом "мочить" стало нікого і ніде (ну, он ще в Південній Осетії спробували; але "розкручувати" побоялись - а раптом Америка дасть Саакашвілі статус натівської країни, і що ж тоді робить?). Тому вирішили "мочить" вкотре газом. Своїх на вулицях Москви та Пітеру "мочить" гумовими кийками та берцями вже нецікаво: а раптом ще якесь "падло" зніме на мобільний телефон, як відбивають нирки доблесні "омонівці" чи як дівчат замісюють ногами спецназівці під час чергових "маршей Несогласных". І взагалі - які ще "несогласні" в країні, де правлять мудрий ВП та ДМ? Тому погляд знову звернувся в напрямку "братських" народів.

Правда, цього разу.. немає в нас уряду, запроданого Кремлю. Немає в нас настроїв "та забірайтє даром, нашо нам та труба", які були ще років із 5 тому. Народ в нас трохи порозумнішав, став нашорошенішим щодо внутрішніх політиків наших, а ті й собі побоюються мимо крісел "пролетіти", навіть почали захищати хоча б деякі національні інтереси.

Особливо цікаво при цьому спостерігати за істерією, яка точиться в російських ЗМІ, за перекошеними обличчями керманичів "Газпром-кантрі", тобто вибачте - Російської Федерації, які ну ніяк не очікували, що наші політики раптом загадають про "правила", раніше ж нічого - вони з нас і не таку ціну могли вибити, а тут раптом в усьому світі нафта 40 доларів за баррель, газ дешевий що нікуди, а ми чомусь не хочему платити 480 баксів за тисячу кубів, правда нахаби, ці "хохли"!!?!

Фішка дуже проста: просто "хохли" закінчились. А грати треба не за фсб-шними прaвилами, а за загальноєвропейськими. Ну це нічого, це ще прийде. Петро І теж не одразу привчив бояр бороди брити.

Загалом Новий рік прийшов якийсь політичний. На Вконтакті у багатьох "промєлькнулі" аватарки із написом "Я за операцию "Литой свинец". Конец ХАМАСу, конец войне". Цікаво: тобто вбивати мирних ізраїльтян не можна, а от бомбувати жінок та дітей Палестини в новорічні та різдвяні свята, коли зазвичай навіть "джихад" припиняли, а фронти усіх війн мовчали хоча б два дні - їх можна нищити. Ті, хто ставить собі подібні аватарки, здебільшого ніколи не були ані в Ізраїлі, ані заглядали, напевно, і ті ж підручники історії, щоб побачити ким, як і в який спосіб було створено "землю обітованну" після Другої Світової. Так, все просто - "або вони, або ми". А більшості краще переглянути черговий мюзикл, спланувати до якого магазину йти за розпродажем із чергової колекції, придбати ще одне авто у кредит і т.п. Ми ж до політики індифирентні, нам байдуже.. Це не наших дітей убивають (поки що); не нашу незалежність придушують танками (поки що); це не нас ненавидить третина світу (лише 1/6, і то - в особі керманичів, але хіба то нас обходить?..)

Один німецький пастор за часів концтабірного буття Німеччини говорив:
"Коли вони прийшли за комуністами, я мовчав: я не був комуністом.
Коли вони прийшли за євреями, я мовчав: я не був євреєм.
Коли вони прийшли за інтелігенцією, я мовчав: я не був інтелігентом.
Але коли вони прийшли за мною, то підняти голос вже було нікому"


PS: оскільки в Росії за пост із рядками негативного характеру про міліцію блогерові дали рік умовно, то невеличка роз'яснювальна ремарка (бо в мене тут не просто про правоохоронців доблесних, тут аж про цілих декілька держав):
Даний пост не є закликом до протистояння чи розпалювання будь-яких форм політичної, расової чи національної ворожнечі, а лише думкою людини, яка спостерігає за тим, що діється.
Данный пост не является призывом к противостоянию на политической, расовой либо этнической почве, а лишь отображает мысли наблюдателя событий.
This post is not in any form a try to start a political, racial or ethnical conflict, but a point of view from the man who watches all the occasion.

Make love not war ну і все таке..



3 comments:

  1. Дуже цікаві думки. Російські можновладці, щоправда, їх не читають та не чують. Або не хочуть. Чит-чути.

    ReplyDelete
  2. Дякую. Та власне, то і не можновладцям їх читати і чути. То усім нам. І подумати. Кого, куди і навіщо обираємо по життю..

    ReplyDelete
  3. Шукати зовнішнього ворога у скрутні для імперії часи - то не придумка Росії. Так ще Римська імперія розважалась. Із сучасної історії - Германія, США. Так що російське керівництво неоригінальне і досить передбачуване. Прикро тільки, що інформаційна атака на нашу країну ведеться чітко і злагоджено, а відповіді адекватної їм не буде. Бо нікому, на жаль, дружно відповісти...

    ReplyDelete

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ